Bordjes verhangen

Trump, Frauke Petry, Baudet, Wilders, Erdogan en zelfs Putin. Allen aan de rechterkant van het spectrum, waar altijd wel fascistoïde kenmerken te vinden zijn.

Maar demoniseren en ´fascisten!´ roepen, leidt dat nu tot meer inzicht?

Petry maakt plaats voor echte neo-nazi’s, Baudet doet Wilders verbleken, en Trump maakt een neocon 180 graden draai*.  Zeer duidelijke, zeer belangrijke, en verschillende ontwikkelingen, met mogelijk diepgaande consequenties; meerdere interpretaties zijn mogelijk (dus vergelijk van meningen is nodig), maar moeilijk te onderscheiden of zelfs in zijn geheel te missen en on-duidbaar wanneer al deze fenomenen al op de amorfe hoop van ´fascisme´ waren beland.

Ultrarechts doet overigens precies hetzelfde, door te spreken van de ´linkse media´, en de PvdA, D66 en zelfs Hillary ´links´ te noemen. Ook dat leidt slechts tot domme polarisatie en wegvagen van mogelijkheden tot analyse.

De enige analyse die nog mogelijk is: ´ze waren al slecht, en slechte mensen doen slechte dingen´: lekker helder!

In Photoshop termen: eerst auto levels, dan 100 % contrast, en als laatste de brightness op de ideologisch gewenste stand.

Daarna is elke dialoog onmogelijk (handig in the war on free speech), evenals enige zinnige analyse van welk fenomeen dan ook; slechts het gewenste dogma blijft over (handig in the war on missdunk).

Vanuit deze tendens is de mode om tegenstanders de mond te snoeren ( bij links èn bij rechts) uitstekend te verklaren.

Of hebben we liever: omdat het ´fascisten´/ ´extreem linksen´ zijn??? Lekker helder!

*De meest gevaarlijke ontwikkeling: Tot voor 2 weken was Trump bezig zijn verkiezingsbeloften in te lossen. Veel van die beloften waren misschien abject, maar hij volgde wel zijn mandaat (MAGA).  Nu breekt hij overal mee: hij geeft de meest oorlogszuchtige elementen (die nog onlangs mrs Clinton steunden) de vrije hand. De enorme kosten daarvoor verhinderen al zijn goede en slechte infrastructuurprojecten en nee, Mexico gaat het niet betalen!