Zondag hebben drie activisten van Greenpeace een BP-boortoren tegengehouden voor de Schotse kust toen het de bedoeling was het uit te laten varen om naar olie te boren op de Noordzee.
Met genoeg proviand voor verscheidene dagen op het eiland, zijn de klimaatactievoerders in bootjes naar het 27.000-ton zware vaartuig opgetrokken terwijl het op het punt stond Cromarty Firth te verlaten naar het Vorlich-olieveld waar BP 30 miljoen vaten olie denkt te halen.
De actievoerders ontvouwden een spandoek met “Climate Emergency” erop nadat ze de toren beklommen hadden.
Ondanks studies van topgeleerden op klimaatgebied van over de gehele wereld die
waarschuwen dat regeringen naar hernieuwbare energiebronnen moeten overstappen om de gevolgen van de klimaatcrisis in toom te houden, heeft de Olie- en Gasautoriteit van het VK vorige week37 concessiegebieden toegewezen aan dertig maatschappijen.
“De goedkeuring dreigt uit te lopen op vele tientallen projecten juist op het ogenblik waarop we de groei van verdere olie- en gasproductie moeten tegenhouden,” zei Greenpeace.
De nieuwe concessies wijzen er op dat het land niet zijn recente verklaring van een klimaatnoodtoestand met concreet handelen vormgeeft, zoals activisten eisen.
“De regering mag er op uit zijn de Noordzee tot de laatste druppel olie leeg te boren maar dit is duidelijk in tegenspraak tot haar klimaatdoelstellingen,” zei een van de activisten die het eiland bezet hebben, die zich bekendmaakte als Jo.
“Het perverse idee dat we het uiterste moeten halen uit onze olie- en gasreserves kan niet maar doorgaan,” voegde zij er aan toe. “Dat betekent dat de regering de Olie- en Gas-Autoriteit seriieus moet hervormen en in plaats van het boren zwaar moet investeren in het belangrijke werk om de olieplaatsen als die in Schotland te laten overstappen van fossiele brandstoffen naar de industrie die onze laag-koolstofhoudende toekomst moet onderhouden.”
BP heeft inmiddels een huilerige verklaring afgegeven dat zij de rechter inschakelen tegen de actievoerders. Natuurlijk zijn zij voor een houdbare toekomst en dar doen zij alles voor, maar nu moet er geboord worden.
Bron: Common Dreams