Bomaanslag in Derry

In Derry, Noord-Ierland, is voor een gerechtsgebouw een autobom tot ontploffing gebracht. De politie was vooraf gewaarschuwd en ontruimde het gebied. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. De aanslag is vermoedelijk het werk van dissidente’ Republikeinen. Alle politieke partijen hebben de aanslag veroordeeld, ook Sinn Féin.


Niet alle Republikeinen konden zich vinden in de wapenstilstand die de Provisional IRA in oktober 1997 afkondigde. In november van het hetzelfde jaar vormde een aantal dissidenten een nieuwe organisatie, Óglaigh na hÉireann (“het Echte Republikeinse Leger”). De “Real IRA” (RIRA) zette zichzelf een jaar later onbedoeld op de kaart met een bomaanslag in Omagh waarbij 29 mensen om het leven kwamen. De aanslag leidde ook in Republikeinse kringen tot hevige verontwaardiging en de RIRA zag zich gedwongen een (tijdelijke) wapenstilstand af te kondigen. Na een interne herstructurering werd in februari 2000 de campagne tegen het Britse leger hervat met een mislukte bomaanslag op een militaire installatie in BallyKelly.

Er zijn nog andere dissidente Republikeinse organisaties actief. Een aantal van die organisaties fuseerde in 2012 met de RIRA. Binnen het Republikeinse milieu zijn de dissidente organisaties tamelijk marginaal, het ledenaantal van de RIRA wordt op maximaal 150 geschat. De andere organisaties zijn nóg kleiner.

Dat zou echter allemaal kunnen veranderen wanneer Brexit doorgang vindt zónder dat er een goede regeling getroffen wordt over de verhouding tussen Noord-Ierland en Ierland. Een harde Brexit met grenscontroles en gewapende wachtposten zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor het vredesproces. Veel gewapende groepen houden zich momenteel koest, maar zouden in een harde Brexit weleens een (welkome) aanleiding kunnen zien hun campagnes te hervatten of te intensiveren.