Bolsonaro komt, omringd door schandalen, naar Washington

President van Brazilië Jair Bolsonaro arriveerde afgelopen zondag in Washington en op maandag had hij een vergadering op het CIA-hoofdkwartier in Langley, Virginia. Dat is niet bepaald gebruikelijk, maar het toont aan dat het bezoek dat hij brengt aan Washington grotendeels in het teken staat van Amerika’s interventie in Venezuela.

Op The Real News is een interview te zien met Alex Main, directeur van het Center for Economic and Policy Research (CEPR) over de betekenis van dit bezoek:

Bolsonaro werd begeleid door Sérgio Moro, de minister van justitie van Brazilië die rijkelijk beloond werd nadat hij als rechter Lula da Silva de gevangenis in had gewerkt en zo de weg open legde voor Bolsonaro om president te worden. Hij werkt nu aan een z.g. ‘antimisdaad-wet’ die de politie een grotere straffeloosheid waarborgt, speciaal bij buitengerechtelijke moordpartijen.

Alex Main:

“Het is interessant dat hij en Bolsonaro vandaag de CIA bezoeken omdat er zeer nauwe relaties zijn geweest tussen Moro en de VS, de Amerikaanse overheid. Hij was op een gegeven moment een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken, iemand die veel naar Washington reisde, en was een belangrijke speler in de samenwerking tussen het Ministerie van Justitie in de VS en de rechterlijke macht in Brazilië over zaken als het zogenaamde carwash anticorruptie-onderzoek en een reeks rechtszaken, waarvan Lula natuurlijk een van de belangrijkste slachtoffers was. Dus hij is iemand die al tot op zekere hoogte heel hecht verbonden is met de Amerikaanse regering.”

Brazilië streeft ernaar om als niet-NAVO-lid een speciale status te verwerven die het zou toestaan ​​om bijzonder gevoelig militair materiaal aan te schaffen, voornamelijk uit de Verenigde Staten. De militaire samenwerking met de VS zou moeten worden opgevoerd tot een zeer hoog niveau, dat zal leiden tot gezamenlijke oefeningen en dergelijke.

Daarnaast zullen Bolsonaro en Trump ongetwijfeld de neoliberale agenda bespreken die ze willen gaan uitvoeren. Zoals het openleggen van het Amazonegebied voor mijnbouw en mega-landbouw voor Amerikaanse bedrijven.

Er wordt ook gepraat over een overeenkomst voor nucleaire samenwerking waarbij de VS Brazilië helpen hun nucleaire sector verder te ontwikkelen en uraniummijnbouw (momenteel een staatsmonopolie) te ontsluiten in Brazilië en open te stellen voor Amerikaanse bedrijven, iets waarin de Trumpregering op dit moment zeer geïnteresseerd is. Tevens zal Brazilië het klimaatakkoord gaan opzeggen.

het zal interessant zijn om te zien wat Bolsonaro Trump belooft, áls die beloften openbaar worden gemaakt. Maar als hij Trump meer militaire samenwerking belooft, wat Trump zal vragen met betrekking tot Venezuela, zal het interessant zijn, omdat het Braziliaanse leger tot op heden heftig van mening verschilde met Bolsonaro over deze kwesties. En de vicepresident van het land, Mourão, is een conservatieve generaal, die Bolsonaro herhaaldelijk heeft tegengesproken, ook toen Bolsonaro de VS een militaire basis in Brazilië aanbood. Het Braziliaanse leger zal erg op zijn hoede zijn om betrokken te raken in Venezuela, dus als Bolsonaro zich inzet om iets te doen op het militaire front met Venezuela, zal er weerstand van het Braziliaanse leger kunnen worden verwacht. Het is het enige positieve wat hierover te melden is, het feit dat het leger nog steeds veel invloed heeft op het huidige bestuur in Brazilië.

Banden met paramilitaire bendes

Bolsonaro zal met dit bezoek ook zijn imago willen oppoetsen, dat in Davos (World Economic Forum) behoorlijk was aangetast door zijn gênante, zwakke optreden aldaar, maar vooral door het in de openbaarheid komen van zijn banden met paramilitaire bendes. In een artikel op The Intercept van 18 maart 2019 vertelt Glenn Greenwald hoe de arrestatie van twee verdachten deze maand van de moord, een jaar geleden gepleegd op gemeenteraadslid van Rio, Marielle Franco, leidde tot onthullingen over de persoonlijke banden van Jair Bolsonaro en zijn zonen met deze verdachten en bendes, verantwoordelijk voor de meest afschuwelijke gewelddadigheid.

Een van de twee verdachten, Ronnie Lessa, voormalig politieman, was praktisch de buurman van Bolsonaro in een wijk voor ultrarijken. Hoe Lessa zich dat kon permitteren van zijn bescheiden inkomen geeft te denken. Dan duikt er een foto op van Lessa en Bolsonaro samen op Lessa’s social media account. Vervolgens bevestigt de politie dat Bolsonaro’s zoon uitging met de dochter van Lessa.

In Januari van dit jaar voert de politie van Rio een inval uit op de meest gevaarlijke militie van de stad. Vijf van de zes commandanten van de bende worden gearresteerd. De enige die ontsnapt en nog steeds voortvluchtig is, is de chef van die militie: ex-politie-kapitein Adriano Magalhães da Nóbrega.

Die overval leidde tot een schokkende onthulling: De moeder en de vrouw van Nóbrega ontvingen allebei salarissen van de staat. Dat kwam doordat beiden formeel in dienst waren bij Flávio Bolsonaro, de oudste zoon van Jair Bolsonaro, gedurende het hele laatste decennium toen hij diende als afgevaardigde van de staat Rio de Janeiro.

In februari sprongen Flávio’s directe en intieme banden met milities nog meer in het oog. Er werden cheques aangetroffen op naam van zijn campagne-account ondertekend door de zus van twee tweelingbroer militie-leden, Alan en Alex Rodrigues de Oliveira, gearresteerd in een grootschalige politie-inval in augustus vorig jaar. Slechts maanden voorafgaand aan de arrestatie van deze twee militiebroers, had Flávio een foto van zichzelf en zijn vader, toen een presidentskandidaat, op zijn Instagram geplaatst van een verjaardagsfeestje voor de militietweeling.

Als onderdeel van het politieonderzoek naar de eigendommen van de moordenaars, nam de politie de grootste verzameling wapens in beslag in de geschiedenis van de Braziliaanse democratie: 117 M-16 automatische geweren. Let wel, ze werden niet in beslag genomen in de favela’s waarop de Bolsonaro’s zich obsessief fixeren wanneer ze over misdaad praten, maar in een luxe flat die eigendom is van een voormalige politieagent die deel uitmaakt van de militie die Marielle Franco vermoordde en die meerdere banden heeft met de familie Bolsonaro.

Dit is het afschuwelijke gezicht van hedendaags fascisme in Zuid Amerika dat, mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse regering, zijn klauwen uitstrekt naar Venezuela.