Blockupy Frankfurt: protest tegen crisis en aanval op burgerrechten

Frankfurt was de afgelopen week een brandpunt van internationaal verzet. Tienduizenden mensen uit heel Europa waren naar Duitsland afgereisd om te protesteren tegen de financiële crisis, de verslechterende situatie in de zuidelijke eurolanden en het bestaande systeem. Hun doel was om een van de hoofdrolspelers van dit destructieve systeem lam te leggen: de Europese Centrale Bank.

Door Hessel Schaaf

Frankfurt, het financiële centrum van het Europese vasteland, was de afgelopen week een gemilitariseerde zone. Dertienduizend agenten waren opgetrommeld uit alle hoeken van Duitsland om ‘de rust’ te bewaren. Vijfduizend agenten van het type Robocop patrouilleerden continu in de straten.  De stad was hermetisch afgesloten met tientallen wegblokkades en checkpoints. Activisten en burgers werden uit het centrum geweerd met de boodschap dat het ‘fur linkse Menschen verboten’ was.

Vele bussen vol activisten moesten onder politiebegeleiding terug naar hun stad van herkomst. De politie arresteerde honderden mensen ‘preventief’, en nog eens honderden tijdens acties. Omdat de cellen rond Frankfurt overvol waren, waren de meeste mensen echter snel weer vrij.  Door het heftige staatsoptreden werd demonstreren gedurende de week onmogelijk gemaakt.

Het slaagde er echter niet in om te verhinderen dat er op zaterdag 19 mei werd gedemonstreerd door 25.000 tot 30.000 mensen. Een deel van de demonstranten zong het partizanenlied ‘Bella Ciao’, Duitse deelnemers droegen Griekse vlaggen, en er waren spandoeken als ‘Onze solidariteit tegen jullie crisis.’

Solidariteit

Voor de protesten hadden al duizenden mensen hun sympathie betuigd met Blockupy, onder wie Tariq Ali en Slavoj Žižek. De autoriteiten beperkten het openbaar vervoer, en de politie hield demonstranten tegen op 20 kilometer van Frankfurt. Maar terwijl ze de demonstranten hinderden, smeedden de autoriteiten ongewild een nieuw bondgenootschap.

Inwoners hielpen de demonstranten alsnog om de stad te bereiken. Tijdens de demonstratie gooiden toeschouwers flessen water, koek en snoep uit hun ramen . En vele Frankfurters die niet tegen de banken zouden protesteren, kwamen nu opdagen op de demonstratie om te protesteren tegen deze aanval op hun burgerrechten. Zo verspreidt de woede tegen ECB, IMF en Europa zich verder onder de bevolking – ook in Duitsland.

De ‘Blockupy’-actie maakte Frankfurt een aantal dagen het centrum van verzet tegen het systeem. De actie ligt in het verlengde van internationale acties tegen ‘globalisering’ in onder meer Seattle 1999, Genua 2001 en Straatsburg 2009. Maar Blockupy moet ook gezien worden in het licht van anderhalf jaar opstand, van Tunesië, Egypte, Spanje en Griekenland naar Occupy in de VS en de rest van de wereld. Frankfurt was een nieuw moment in deze reeks.

In de Westerse media kreeg ‘Blockupy’ relatief weinig aandacht. De NOS deed de afgelopen tijd uitgebreid verslag over protest en arrestaties in Rusland en berichtte zelfs vrij eerlijk over demonstraties en zieke repressie rond de NAVO-top in Chicago.  Maar dit massale protest, dat voor Europa minstens zo relevant was, en net zo extreem werd onderdrukt, kreeg nauwelijks ruimte voor analyse of uitgebreide verslaglegging.

Hoewel Blockupy door de repressie niet geslaagd is de ECB te blokkeren, is het een nieuwe stap in het verzet tegen dit absurde systeem. De strijd is over nationale grenzen en discussies over bezuinigingen heen getild, wat nieuwe ruimte geeft voor fundamentele systeemkritiek. Een scala aan groeperingen hebben daarin opnieuw hun verzet gebundeld.

Daarbij bewees het staatsgeweld het belang van sterke allianties en permanente vormen van organisatie, die het losse en vrijblijvende van de Occupy-beweging overstijgen. Of we erin slagen om die te vormen, zal in de komende jaren een groot verschil maken. Ofwel de regeringen zetten hun neoliberale koers door, en ontmantelen steeds meer van onze rechten, ofwel wij bewerkstelligen een werkelijke, sociale verandering in het systeem, en een menswaardig leven voor iedereen.

Voor meer foto’s van Blockupy Frankfurt zie Occupy Amsterdam.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme.nu