Blijf van onze cultuur af!

Daar blijken tientallen jaren van culturele kaalslag hun vruchten af te dragen: Zwarte Piet is het toonbeeld bij uitstek van Nederlandse cultuur. En wat Nederlandse cultuur is wordt bij uitstek gedicteerd door VVD-ers, inclusief voor dissident spelende als Wilders. Oproepen tot boycot van de HEMA die het waagt Zwarte Piet te heroverwegen worden nergens in de historische context van het “Koopt niet bij Joden!” geplaatst. Dat heeft u alleen hier gezien.

Het geschiedenisonderwijs, toch al de meest voor de hand liggende ideologische scholing, is grotendeels weggepoetst. Zou er plaats zijn voor een vermelding van het Nederlandse overzeese rijk, te eindigen met het de straat op schoppen van Suriname en het verraad jegens de Papoea’s? Ben je gek. De slavenhandel was nauwelijks rendabel dus daar hoef je ook niet over te zeuren.

Nederlandse muziek op de radio? Het blijkt nou nooit om Sweelinck, Verhulst, Bosmans of Andriessen te gaan, maar om Jantje Smit, iemand die zich Gordon noemt en meer van dat soort.

Blijkt de roep om behoud van Nederlandse cultuur uit grote behoefte meer te weten van Nederlandse wijsgeren, van Moleschott via Bolland en Bierens de Haan tot Lemaire? Ach. Treden in de voetsporen van Fruin, Pos, Huizinga, Romein, Presser? Geschiedenis? Dat heeft Nederland niet.

Komt de behoefte zich te laven aan Nederlandse cultuur tot uiting in diepe beschouwingen in De Media over Hooft, Bilderdijk, Couperus, Van Bruggen, Blaman, Belcampo, Mulisch? Uit declamaties van Vondel, Kinker, Leopold, Bloem, De Groot? Nou nee. De Nederlandse televisie moet vrolijker. Laat Zwarte Piet er maar op dollen.

Wat men noemt de Hoge Cultuur, die helemaal niet zo hoog is maar waar men wel kennis mee moet maken en kennis van zou moeten nemen, bestaat niet in een vacuüm. Zij heeft altijd de ruimere Europese context gehad, zoniet een wereldcontext. Ik heb opzettelijk geen schilders genoemd hierboven, want die lenen zich goed voor commerciële exploitatie en verkitsching. Helaas.

Verklaar kunst en cultuur tot een linkse hobby die weggesneden kan worden en je houdt een meute over die Zwarte Piet bejubelt en een gekleurde vrouw die zich niet toevallig maar niet als tegenstandster bij je demonstratie vervoegt als volksvreemd element bedreigt. Nieuw-Guinea? Waar ligt dat? Wat hebben wij daar mee te maken?
Neem mensen af wat zij nooit gehad hebben en dan krijg je de PVV en alles wat er aan vast zit.

Misschien kruipt het culturele bloed waar het niet gaan kan. Maar denk vooral dat Nederland verloren is als Zwarte Piet verloren is.


Linkse hobby: Sinfonietta nr.1 van Johan de Meij door Brassband Constantijn Huygens uit Appingedam

27 gedachten over “Blijf van onze cultuur af!”

 1. Ik vroeg gisteren in een literaire boekhandel naar Vondel. De boekhandelaar raadde me aan het maar via internet te proberen, omdat er geen recente uitgaven zijn. Daar werd ik erg droevig van.

 2. In veel landen (bijv. in Latijns Amerika en het Midden-Oosten) worden kunstenaars, schrijvers en dichters – ik ben zelf een dichter, dus neem ik die maar even als voorbeeld – wijd en zijd gerespecteerd, ook door de ‘gewone man’. In Nederland wordt een dichter op zijn best gezien als een wat vreemde oelewapper die onbegrijpelijke dingen opschrijft en door het overgrote deel van de Nederlandse bevolking als een luie werkloze die nodig eens aan het werk geschopt moet worden en maar wat zit te knutselen op kosten van de hardwerkende belastingbetaler. Zelfs als je, zoals ik, nog nooit subsidie of een uitkering hebt mogen ontvangen.
  Deze kijk op kunst en cultuur wordt natuurlijk aangewakkerd door debielen als Halbe Zijlstra, die menen dat kunst en cultuur er is om in te snijden en zodoende geld vrij te maken voor belangrijker dingen, zoals belastingverlaging voor de grootverdieners.
  Inderdaad, cultuur is in dit land Jantje Smit, Gordon en Zwarte Piet.
  Overigens zie ik onder Arnolds artikel een advertentie voor een kunstveiling staan die het ongeveer wel samenvat: “Moderne en hedendaagse kunst items in de veiling. Alles begint op €1,-”
  Zelfs een chocoladeletter is duurder.

 3. Met mijn bijna 40-jarige Klaaservaring heb ik naast de aanvankelijk blanke gimmende kindersnoetjes, steeds meer glimmende zwarte kindersnoetjes gezien. Op jarenlange huisbezoeken heb ik met steeds meer gekleurde oudersnoeten het grootste plezier beleefd om samen onze kinderen “voor de gek te houden”. Het huidige gedoe rond ZwartePiet heefi niets met die gekleurde kinder- en oudersnoeten te maken maar slechts met enkele gelijkhebberige in een koloniale tijd vastgeroest geraakte volwassenen! De blanke claim op Sinterklaas roept ook weer dat oude koloniale gevoel op dat je “zwarten” op mag ruimen, zoals dat een anti-zwartepieten-zwarte-advocaat overkwam. Een al lang multiculturele Sint%Piet kunnen dat soort blanke Sinterklaasfans en zo koloniaal op de tenen getrapte zwarten omwille van met name al die gekleurde glimmende kindersnoeten missen als koude pap!

 4. Jantje smit,
  Het is toch wat..ooit een stukje meegezongen als klein kind bij BZN,is nu een super megaster van heb ik jou daar volgens wie??
  Hij haalt de ene na de andere gouden plaat binnen,staat wekenlang op nr 1.

  Met welk lied??
  Dat monotone simpele tekst met tralala lalala en ik hou van jou ik blijf je trouw repertoire,is dus superster en megaster status waard?

  Nederlandse schilders,architectuur,waterbeheersing en dergelijke wordt ondergesneeuwd door megasterren als jantje smit en lachende gordon.

 5. @ Jan Zwaneveld

  Ook ik ben een dichter die zich nooit een euro subsidiegeld heeft weten toe te eigenen. Hoewel mijn dichterlijke inspanningen zich vooral tot de tweede helft van november en de eerste dagen van december beperken voel ik mij net als u erg miskend. Zeker nu één van mijn favoriete onderwerpen, Zwarte Piet, taboe werd verklaard.

 6. Nou niet huilen grote volwassen kindertjes.
  De sinterklaas kan je gewoon nog vieren,koop een boterstaaf bij de hema en chocolaaieletters die zijn daar goedkoop en een zak strooigoed.
  Ken je de hele avond zingen en huilen bij sinterklaas.
  Nou en met een piet met roetvegen…hij komt door de schoorsteen..en normale lippen en haar kan je het heel gezellie hebben.
  De kindertjes zullen enorm uitkijken naar hun xbox en nieuwe computerspellen,en zullen niet zo huilerig doen bij de piet met of zonder vegen..dus grote volwassen kindertjes verpest dit ..kinderfeest..als volwassene nou niet met het doctrineren van de negerknecht zwarte piet bij die kinderen die enkel de cadeaus en de snoep leuk vinden.

 7. ROFL

  Je “artistieke vrijheid” staat los van zwarte piet, Paul. Enkel de ‘karikatuur van Zwarte Piet’ staat ter discussie en zal worden aangepast. Terecht, overigens.

  Ga nu maar elders huilie huilie doen over hoe het je moeite kost om met de tand des tijds mee te gaan, gij palinghoofdafrukkende klompendanser die nog steeds denkt dat de aarde plat is.

 8. Uit het verkiezingsprogram 2012 van de PVV:

  Cultuur en omroep:
  •Einde aan kunstsubsidies
  •Op elk openbaar gebouw wappert de Nederlandse vlag
  •Radio 2 zendt minstens 35 procent Nederlandstalige muziek uit
  •Steun aan het Afrikaans, de taal die zo nauw verwant is aan het Nederlands
  •Flink minder subsidie voor de staatsomroep
  •Een einde aan de verzuilde omroepjes

  Dat is dus de Mooie Nederlandse Cultuur die volgens de PVV tegen de Horden uit het Oosten, Zuiden, Westen en Noorden moet worden verdedigd.

 9. Stoppen met miljoenen steun aan de griezelige zuilenomroep lykt me een goed idee.
  Wie internationaal tv kykt is toch al verbaast over het % vergryste knarren die jaar in jaar uit tegen vorstelyke bedragen onze
  beeldbuis vervuilen. (Art Staartjes,Andree van Duin)
  Ruim baan voor jonge mensen, met frisse ideeen.
  Verder nodigen de PVV ideen niet uit tot lid worden

 10. Soms is het mogelijk cognitieve dissonantie te treffen waar je het helemaal niet verwacht:

  “Maar denk vooral dat Nederland verloren is als Zwarte Piet verloren is. ”

  Ten eerste zou dit het bewijs voor intellectueel/cultureel superarmoede zijn indien het hele cultuur van een land met Zwarte Piet wordt gesymboliseerd.

  Ten tweede moet je het bekijken zoals de realiteit is – Zwarte Piet is op weg na eeuwen zijn echte plaats te vinden.
  EN het blijft cultuur.
  SLAVERNIJ cultuur.

  (Het andere betoog is typisch voorbeeld van een poging om de slavernij verleden op ons bekend Nederlands manier weg te moffelen, want dit is de echte bedoeling van de verdedigers van ZP – ontkenning van de slavernijcultuur die van wezenlijk belang is geweest voor Nederland)

 11. Dus natte neel kroes haar en dikke lippen zijn niet normaal. Voor mij niets mooier dan mensen met volle lippen. Ga je schamen.

 12. Jacky,
  Kind toch..
  Ga jij je schamen om mijn woorden te verdraaien schaamteloos schepsel..
  En..begrijpend lezen zou niet misstaan!

  En ja heerlijk dikke lippen op het gezicht;-) niet die andere..is idd mooi,maar niet om de dikke lippen te misbruiken voor racistische folklore!

 13. @Nexus Je hebt inderdaad leuke pieten en zeurpieten. En kinderen, die geen sjoege hebben van koloniale tijden weten feilloos het verschil tussen beiden. Net zo goed als onze multiculturele maatschappij gelukkig steeds minder Ahnung heeft van dat oude (beslist nog naspartelende) kolonialisme en verbaasd kijkt naar die horde blanken, die met Wilders alsmaar naar het blanke verleden willen en die alsmaar gevoelige beledigde zwarte ziel, die met ook wat eigen moeite best los zou kunnen komen van het verleden.

 14. Joost,
  Die kinderen die geen sjoegge? Hebben van koloniale tijden slaven enzo..moet men ook niet middels een sinterklaasviering onbewust toch bijbrengen!
  Door de duidelijkheid van de negerknecht zwarte piet zijn er eindelijk veranderingen aan de gang,daarom is het NU wel duidelijk voor kleine kinderen dat het wel degelijk niet in orde is.
  En dat er advocaten,activisten en negroide burgers worden bedreigd..dus kinderen krijgen dit ook mee via hun ouders en buurgenoten.
  En die zwarte ziel wil wel loskomen maar dan kan je nu anno 2014 geen negerslaven aan kinderen die geen sjoege hebben van koloniale slaventijden presenteren!

  En ze doen EIGEN moeite volop,met actief demonstreren en advocaten inroepen..graag dat die moeite beloond wordt vind je niet joost sr?

 15. Natte Neel Je kunt er in onze seculiere maatschappij natuurlijk niet meer mee aankomen maar bij een beginnende kolonisatie, en dat zijn we stomweg maar even vergeten, waren veel missionarissen, als bij een Sinterklaas nu nog steeds te merken is, de enigen die toen al aan blanke kolonisten, en dat werd hun kwalijk genomen, lieten merken dat Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische mensen geen slaven en onmensen zijn en dat zij met hun denken en cultuur even goed “kinderen van God” zijn – ojee, dat mag je al helemaal niet meer zeggen- als de macho blanke kolonisten. Sinterklaas is niet alleen een feest van Zwarte Piet maar ook van een oude Sint met die mentaliteit! Ben benieuwd wanneer naast Zwarte Piet ook die Sint als verfoeilijk christelijk onder vuur komt te liggen. Dan krijgen we wel saaie, jammer voor onze gekleurde kinderen, eind november-begin decemberweken!

 16. @joost, twijfel ik niet ’s aan je blanke zelftevreden mening over deze kwalijke symboolfiguren. Bij jou is specifiek het ondertoon christelijk en tevens dat geschiedenis niet mee telt omdat het simpelweg “verleden” is en in jou eigen opinie helemaal niet belangrijk. Net als de slavernij verleden waar volgens jou de mening van de nazaten ervan totaal onbelangrijk is. Ze moeten maar genoegen nemen met je woorden..uit je ivoren torentje.

  Misschien is het een idee dat je met je redenering naar Verena Shepherd stapt om haar te overtuigen. Jaja, ik weet het – het is maar de zoveelste buitenlander die h-e-l-e-m-a-a-l niets van ONZE cultuur snapt, daar komt alle ellende vandaan, doch daar moet je zien de mensen met je verhaal te overtuigen. Moet je je voorstellen, ongelofelijk – buitenlanders kijken naar de geschiedenis en proberen conclusies te trekken. Wie doet nou zoiets in Nederland? Niemand toch! We zijn altijd met ons tevreden!

  Je vult Wilders in je blanke kennis van de Nederlandse maatschappij perfect aan. Indien nog niet gedaan, moet je de volgende keer zeker op hem stemmen en niet op de VVD.

 17. Beste Nexus Viel me erg op, dat bij de registratie van discriminatiebehandeling dit jaar vandaag een enorme toename te zien is die Wilders betreft en ondanks alle vergelijkbare toestanden slechts een enkeling die discriminatie rond Zwarte Piet aangaf. Als dat de werkelijke verhoudingen in Nederland weergeeft, voel ik me in dat Nederland uitstekend thuis. Dat Wilders en geraakte zwarten de indruk wekken dat heel Nederland hun partij kiest, blijkt dus erg mee(tegen? te vallen.

  In zo’n evenwichtig natuurlijk nog niet perfect multicultureel Nederland lijken zwarten toch te kunnen leven. Wilders met zijn horde kan me met zijn anti-islamhetze sowieso gestolen worden en…inderdaad nog bestaande discriminatie van zwarten vind ik onuitstaanbaar, bestrijdt die en bestreed die -als me dat vergunt is- met name ook in mijn jarenlange Klaasrol!

  En iedereen kan de laatste decennia ook op TVintocht en tijdens TVSinterklaasweken zien dat die mentaliteit van gekleurde samenwerking steeds beter werkt En trouwens, ik maak mijn eigen politieke keuzes nadenkend zo verantwoord mogelijk en uiteindelijk zelf, en alle gedoe rond Wilders en Zwarte Piet brengt mij niet van mijn stuk.

 18. Beste Joost, er is veel meer dan wat je meldt – TokkiSharia, etnische oorlog tegen buitenlanders/moslims enz.. Blijkens je bijdrage sta je erg ver van dezen of de bril waardoor je kijkt is heel anders gefocust. Daar reageren we vaak over op Krapuul.

  Van Aartsen liet weten dat hij wat evenwichtiger wil optreden. Afwachten en zien.

  Heb je reeds gechekt of de Polenmelspunt.nl niet weer overgespeeld is met reacties, nu dat de EU heeft besloten heeft een Pool (moet je nagaan!) Donald Tusk op de hoogte plaats als voorzitter te verkiezen. Onze kandidaat hebben ze gepasseerd en een Pool gekozen. Nou dan mag je lekker los op Polenmeldpunt.nl afreageren.

Reacties zijn gesloten.