Blijf met je neoliberale rotpoten van mijn rotchristendom af

kerstrollade
Klik op de foto om de essentie van kerstmis te vernemen

Dagelijks halen ze de Telegraph op bij de nieuwsagent in het dorp. Een krant die van meer niveau heet te zijn dan de tabloids met hun enorme oplagen die blote jongedames combineren met aanvallen op Jeremy Corbyn en moslims, donkerhuidigen en “Europa”. Deze krant heeft dagelijks wel iets over Juncker die de Britten liefst zo erg mogelijk wil vernederen nu ze bij referendum de Europese Unie hebben afgewezen. In andere nieuwsmedia verneem ik niets over dergelijke schanddaden van Juncker.

Een keer kopt de krant dat “politieke correctheid” Kerstmis bedreigt. Bij vergissing heb ik het over mijn “Christian name” gehad, wetend dat het eigenlijk “given name” moet zijn. “Hoho, dat is niet politiek correct!” wordt mij voorgehouden. Dat mag je niet meer zeggen. Wat mij terecht lijkt, je kunt niet-christenen moeilijk een doopnaam toeschrijven. Hier worden niet alleen zomaar moslims uitgesloten, maar ook joden, de gelovigen die met koloniaal gemak als hindoes worden aangeduid, mensen die helemaal niets zijn, boeddhisten en ga maar door. En “season’s greetings” is al zo lang gebruikelijk voor wat in Nederland toch meestal nog wel Prettige Kerstdagen worden genoemd.

Kerstmis is waarschijnlijk de grootste kitsch die het christendom heeft afgeleverd. Het geboorteverhaal dat in de evangeliën gesmokkeld is, leentjebuur spelend bij de Egyptenaren met hun Horus. De sneeuw die er maar zelden ligt in deze streken, in Engeland of Nederland, maar die blijkbaar zo belangrijk is. Dingelingelingdingdengdoe.
Het is nog niet half september, het is heter dan het ooit is geweest in de hele zomer en daar staat de essentie van het kerstfeest al geadverteerd door The Grosvenor, de luxueuze eetgelegenheid van het dorp. Wees er vroeg bij voor onze kerstlunch. Met de traditionele spruitjes en rollade of fricandeau, of anders kalkoen, want er zal een dier dood voor de kerstdis.
Spruitjes met kerst? Ja, in Groot-Brittannië wel. ’s Lands wijs ’s lands eer, zal ik zeggen, maar kom mij niet aan met praatjes dat het iets met christendom te maken heeft of met de viering van de geboorte van Jezus van Nazareth. De ergste bedreiging van het christendom (HET christendom? in welke supermarkt hebben ze dat?) is nog altijd de markteconomie die kerstmis opdringt in hete dagen en wees er snel bij… In Nederland liggen te zelfder tijd de chocoladeletters al in de winkel, we hebben er twee gekocht voor de familie waar wij verblijven. Ze gaan naar de kleinkinderen.

Het christendom gereduceerd tot paaseitjes en de ploflunch, tot kerstbomen en gekweel van Wham! en Mariah Carey met Bing Crosby als toetje voor de oudjes. Is dit de esthetiek die de ideoloog van de PVV ooit heeft gebracht tot de uitspraak: “Het christendom vind ik mooi”?
Kweenie, vinnikwelmooi. Joods-christelijke beschaving. Ik kan er hele traktaten aan wijden en dat heb ik elders wel gedaan, dit is niet het medium ervoor.
Kom niet aan met de Tien Woorden of Geboden, geen niet-jood of -christen zal er van opkijken, behalve van de merkwaardige ertussen waar de christenen zich toch ook al nooit aan houden, en strenge moslims dan weer wel (de gesneden beelden).
Kom aan met de bergrede. En maak kennis met de verschrikking van het christendom, opdrachten die niet consequent na te leven zijn. Ook degenen die hun best er voor doen kunnen zich hier niet aan houden. Ook degene die ik nu het woord geef – u verstaat het allemaal wel, hoop ik -, die eerst een Meister-Eckhart-mystieke inleiding over God uitspreekt en dan enkele opdrachten uit de bergrede noemt. Waar hij zich ook niet aan gehouden heeft. Wie wel.
Met je “mooi”.