Bijna een kwart miljoen mensen demonstreren tegen racisme in Berlijn

In Berlijn zijn gisteren 240.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme.  Dat is heel wat meer dan verwacht, ‘slechts’ 40.000 mensen hadden eerder aangegeven te zullen komen.

Al sinds augustus is een breed verbond van organisaties en individuen bezig te mobiliseren tegen het ook in Duitsland oprukkende rechts-extremisme. Daaronder bevinden zich met uitzondering van de CDU en (deels) Die Linke alle politieke partijen, de komiek Jan Böhmermann, de band Die Ärzte en de Centrale Raad voor Moslims.

Volgens de organisatie is de overgrote meerderheid van de Duitse bevolking ‘vóór solidariteit en tégen racisme en uitsluiting’. Doel is al die verschillende groepen en individuen te verenigen. Daarbij moet de agenda niet beperkt blijven tot de strijd tegen tegen racisme en extreemrechts, ook sociale rechtvaardigheid – de klassenstrijd, als je wilt – moet geagendeerd worden. Een gezond uitgangspunt waar ook mensen als Naomi Klein en Noam Chomsky al jaren voor pleiten.

Opmerkelijk genoeg bestond er binnen Die Linke enige onenigheid over de vraag of men wel mee moest doen met deze demonstratie.In de slotzin van het manifest waarin werd opgeroepen tot de demo wordt gesteld dat ‘solidariteit geen grenzen kent’. Volgens fractievoorzitter Sahra Wagenknecht – de Lilian Marijnissen  van Duitsland – worden daarmee alle mensen die niet voor het onmiddellijk en zonder enige voorwaarde opengooien van de grenzen zijn uitgesloten. Een merkwaardige en wel érg letterlijke interpretatie van de tekst. Uiteindelijk riep het bestuur van de partij op tot deelname aan de demo terwijl Wagenknecht zich er min of meer van distantieerde, iets wat haar binnen de partij overigens niet in dank werd afgenomen.

Uiteraard was het lachen geblazen op de extreemrechtse blogs, waar men collectief over de rooie ging. Hoogtepunt: The Post Online. De kop is ongetwijfeld bedacht door de psychotische hoofdredacteur Bert Brussen.


Bron: Die Zeit