De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft naar jaarlijkse gewoonte een rapport gemaakt waarin zowel bij gangbare voeding als bij biovoeding gespeurd wordt naar residu’s van gewasbeschermingsmiddelen. In totaal werden van 30.852 onverwerkte producten stalen genomen en werd er op 213 verschillende middelen getest. Op 44,5 procent van de gangbare producten werden residu’s aangetroffen. Bij de bioproducten gaat het om 6,5 procent.
EFSA heeft voor de periode tussen 2013 en 2015 een vergelijkend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van residu’s van gewasbeschermingsmiddelen op voedingsmiddelen. Bij de meer dan 30.000 onderzochte stalen waren ook 1.940 stalen van producten die volgens het biolabel geproduceerd werden. De onderzoekers testten de producten op liefst 213 verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Ze onderzochten daarbij enkel onbewerkte voeding, van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong: groenten, fruit, vlees, melk, eieren en granen.