Bij de FNV weten ze nog niet of ze fascisten hun gang moeten laten gaan

Schrijver dezes is nog behoorlijk vermoeid bezig zijn verhaal te schrijven over de 1mei-bijeenkomst van gisteren – de vermoeidheid ligt niet aan de rally zelf, allerminst – krijgt hij dit te lezen:

Een intern debat over populistisch rechtse denkbeelden binnen de eigen achterban verdeelt vakbond FNV. Splijtzwam is de vraag of de vakbond zich moet uitspreken tegen het gedachtengoed van de PVV en Forum voor Democratie. In een opinieartikel in Trouw stellen twee invloedrijke leden vandaag van wel, en gaan daarmee in tegen hun eigen bestuur. De twee schrijven dat ‘steeds meer vakbondsleden behept zijn met opvattingen uit extreem-rechtse hoek’. Volgens hen heeft de FNV alleen een toekomst als zij dat krachtig afwijst.
Kernwaarden

“De ideeën van Geert Wilders en Thierry Baudet staan haaks op de kernwaarden die in ons statuut staan: gelijkwaardigheid en solidariteit”, zegt Roel Berghuis, als sectorhoofd Vervoer verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden van 60.000 leden. Cihan Ugural: “Rechts gedachtengoed speelt mensen tegen elkaar uit. Terwijl we het sterkst zijn als we samen als één front optreden.” Als campagneleider organiseert Ugural momenteel de landelijke actie voor een hoger minimumloon.

Trouw

a) “Rechts-populistisch”. Daar gaan we weer. FASCISTISCH, dat is het woord. FASCISTISCH. Kan het er niet van af?
Moet ik een opsomming maken van NVV-bondsleden die vermoord zijn ’40-’45? Moet ik herinneren aan HENRI POLAK?

b) En moet ik herinneren aan de katholieke stroom die de FNV heeft gevormd? Rerum novarum, Quadragesimo anno? Wat is er in hemelsnaam mis in die club?

c) Laat die fascistjes maar hun eigen bonden oprichten. Ik vrees dat er een zich socialistisch noemende partij te vinden is die ze daarbij kan helpen.