Big Brother Awards

Hier doet iedereen wat lacherig over. Toch heb ik een bruin vermoeden dat Asscher, de belastingdienst en zelfs Opstelten in essentie weten, hoe alle in Nederland wonende mensen verdacht te maken. Kinderen zullen daarvan niet buitengesloten worden, want die groeien op tot volwassenen; ten tijde van de Stasi werden kinderen als informant ingezet, maar dat lijkt me heden ten dage met alle ‘social media’, computers en smartphones niet meer nodig. In de documentaire ‘Dirty Wars’ wordt gesteld, dat Amerikanen ook de kinderen van “terroristen” doodt.

Op 16 december 2014 wordt de winnaar van de Big Brother Award bekend gemaakt.

Kandidaten publieksprijs

Lodewijk Asscher – zelf ooit jurylid van de Big Brother Awards – heeft zijn nominatie te danken aan het invoeren van SyRI: het systeem dat een enorme hoeveelheid gegevens van burgers aan elkaar knoopt en analyseert, op zoek naar mogelijke fraudeurs.

De Belastingdienst mocht vorig jaar al een Expertprijs mee naar huis nemen en is dit jaar opnieuw genomineerd door het publiek, dat zich ernstige zorgen maakt om de bijna ongelimiteerde honger naar informatie over Nederlandse burgers. De persoonlijke levens van belastingbetalers wordt op deze manier in steeds meer detail in kaart gebracht.

Minister Opstelten stevent tot slot af op een record: na winst in 2011 en 2013 maakt hij voor de derde keer kans op een Big Brother Award. De minister is genomineerd wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.

De Nederlandse overheid is dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd onder de genomineerden. Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, ziet een rode draad: “De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten.” (Bron)

1 gedachte over “Big Brother Awards”

  1. Pingback: Scholen, bouwmarkten en eID maken kans op Big Brother Award | Krapuul

Reacties zijn gesloten.