Biden nog steeds achter besluit Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan

President Biden heeft geen spijt van het besluit de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Volgens Biden hebben de Afghanen het zelf verknald: “We hebben ze alle middelen gegeven die ze nodig hadden. We betaalden hun salaris. We zorgden voor het onderhoud van hun vliegtuigen….wat we ze niet konden geven was de wil om te vechten voor hun toekomst”.

Biden zegt vierkant achter zijn besluit te staan. Zijn critici moeten volgens Biden niet zeuren: “Hoeveel generaties Amerikaanse mannen en vrouwen moet ik nog naar Afghanistan sturen om in een Afghaanse burgeroorlog te vechten, als het Afghaanse leger dat zelf niet doet?”.

Het punt is natuurlijk dat de terugtrekking nogal chaotisch verloopt. Het besluit zélf kan in de VS op brede steun rekenen, zowel onder Democraten als onder Republikeinen, de wijze waarop alles georganiseerd is, minder. Ook Biden’s kritiek op de politieke en militaire leiding van de (voormalige) Afghaanse regering kan op veel steun rekenen. De snelle ineenstorting bewijst volgens de president dat zijn besluit juist was. Zo’n regering verdient het niet dat Amerikaanse mannen en vrouwen voor hen vechten en sterven. Biden vermeed zorgvuldig het te zeggen, maar eigenlijk was de boodschap natuurlijk dat ook de Afghaanse bevolking geen recht heeft op steun: ‘we hebben alles gedaan wat we konden, maar jullie het zélf verknald. Zoek het verder zelf maar uit’.

Bij de Democraten viel Biden’s toespraak goed. Democratische politici die een dag eerder nog kritiek spuiden, gaven aan alle begrip te hebben voor het besluit van de president. Bij de Republikeinen ligt dat ongetwijfeld anders, maar de GOP heeft zélf kilo’s boter op het hoofd. De terugtrekking van de Amerikanen is het gevolg van een deal die Donald Trump vorig jaar sloot met de Taliban. Trump liet als onderdeel van die deal liet ook duizenden Talibanstrijders vrij. De Republikeinen probeerden gisteren haastig de geschiedenis te herschrijven, maar anno 2021 kom je niet meer weg met dat soort geschiedvervalsing:

Uitgelichte afbeelding: y Michael Stokes – Biden13, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79141909