Bezuinigingen GGZ, agressie komt weer in de samenleving en thuis terecht

Patiënten die een gevaar vormen voor hun omgeving, stoppen met hun behandeling omdat ze de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg niet kunnen of willen betalen. (NOS.nl)

Vooral mannen die behandeld worden voor overmatige, onbeheersbare agressie, thuis of op straat, stoppen met de behandeling, kunnen eigen bijdrage niet meer betalen. Deze mensen die behandeld zouden moeten worden vanwege hun oncontroleerbare agressie gaan nu zonder behandeling of hulp door het leven, met alle gevolgen voor hun omgeving (óók vrouw en kinderen!). Maar dat zal de politiek een zorg zijn, ook de Kunduz-coalitie snapt dit niet, als er maar bezuinigd kan worden, want moet. Dat mensen daardoor anderen gaan mishandelen of misschien doden, mwah, detail. Is toch ver van hun bed show in Den Haag?

1 gedachte over “Bezuinigingen GGZ, agressie komt weer in de samenleving en thuis terecht”

 1. Een van de problemen met de eigen bijdrage voor het GGZ is dat een hoop mensen er nog de ballen van snappen hoe het wordt afgerekend, dus hier nog een keertje voor alle zekerheid:

  De afrekening voor de 200 euro eigen risico GGZ gebeurt aan het eind van het behandeljaar. Begin je in juni 2012 dan wordt er pas afgerekend in juni 2013.

  Ben je bijvoorbeeld in april 2011 begonnen, dan begint het nieuwe behandeljaar in april 2012 en hoeft er pas in april 2013 te worden afgerekend. Niemand krijgt dus dit jaar al een nota.

  Een aantal instellingen overweegt die 200 euro zelf te betalen (eentje heeft al beslist dit te gaan doen) en er wordt onderzocht of het bedrag voor mensen met een laag inkomen via de Bijzondere Bijstand is terug te vorderen. Hier hoor je inderdaad nog niet zo veel over maar dat komt omdat niemand nog een nota heeft ontvangen (de eerste komt immers pas in januari 2013).

  Ook is het mogelijk dat een nieuw kabinet de maatregel helemaal terugdraait (PvdA en SP zijn fel tegen) of een extra compensatie instelt, waar ze tot en met december 2012 de tijd voor hebben. In feite weten we dus nog helemaal niks, behalve dat er dit jaar nog geen nota’s komen.

  Dus zoals het bekende boek al zei: GEEN PANIEK, de soep wordt pas heet gegeten als de dikke dame heeft gezongen! 😛

Reacties zijn gesloten.