Bevolking Portugal moet jaren bloeden door neoliberaal graaien

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website van MrWonkish.nl Ga even naar de website voor een veelzeggende cartoon.

De forse besparingen die worden opgelegd in het kader van de noodhulp van de Europese Unie en het IMF, zullen Portugal twee jaren van recessie opleveren. Dat verklaarde de Portugese minister van Financiën, Fernando Teixeira dos Santos, donderdag.

Het hulpprogramma aan Portugal voorziet de komende drie jaar 78 miljard euro aan financiële steun, maar koppelt daaraan strenge begrotingsvoorwaarden. Hierdoor zal het bbp in 2011 en 2012 telkens met ongeveer 2 procent krimpen; pas in 2013 zou er weer groei zijn, dankzij de export. De Portugese economie groeide vorig jaar met 1,4 procent na in 2009 te zijn gekrompen onder invloed van de wereldwijde financieel-economische crisis.

Minister Teixeira dos Santos stipte aan dat de werkloosheid de komende jaren zal stijgen om in 2013 een piek van 13 procent te bereiken. Daarna zou de toestand verbeteren.

De Europese Commissie en het IMF waarschuwden donderdag dat de Portugese noodhulp van het land en zijn bevolking ‘grootschalige inspanningen’ zal vergen. Zij pleitten bij de regering bij de besparingsmaatregelen rekening te houden met de zwakste groepen in de samenleving en ze op een sociaal evenwichtige manier door te voeren.

Lees verder op De Tijd

Typisch gevalletje privatize the profits & socialize the loss.

3 gedachten over “Bevolking Portugal moet jaren bloeden door neoliberaal graaien”

Reacties zijn gesloten.