Bernie Sanders voor op Hillary Clinton in landelijke peiling

Groot nieuws: Bernie Sanders staat voor het eerst in een landelijke peiling vóór op Hillary Clinton!

Het zouden toch echt de verkiezingen van de eeuw worden, als het straks tussen Bernie Sanders en Donald Trump gaat. Het zou model staan voor de enorme tweedeling waar de Verenigde Staten nu voor staat, die in het rechtsrabiate, uiterst conservatieve deel, en het deel dat ziet dat het zo echt niet langer kan met de extreme ongelijkheid in hun land. Het deel dat ziet dat er een uiterst kleine groep uitzinnig rijke mensen is, terwijl hun land in de armere delen letterlijk uit elkaar valt. Je hebt het dan over de  infrastructuur, de scholen, bittere armoe, derde wereldtoestanden in steden als Flint (en Flint is bepaald niet de enige stad die er zo aan toe is). Het deel dat ziet dat armoede echt niet altijd een keuze is, en ziet dat het eufemisme van John Steinbeck dat armen slechts ‘temporarily embarrassed millionaires’ zijn, echt een fabeltje is. Dat The American Dream slechts een sprookje is gebleken om de massa zoet te houden.

Vaak betreft het de jongeren die een stuk socialer en minder rechts stemmen, zoals bij de verkiezing van Obama (die trouwens nog niet eens zo heel links is natuurlijk). De Republikeinen zijn vooral een partij van oude witte mannen aan het worden, alhoewel ironisch genoeg nu juist Sanders bij uitstek een oude witte man is en hij relatief veel jongere stemmen trekt. Maar goed, die is weer zó oud dat hij zich nog iets moet herinneren van de tijden dat het zelfs in de Verenigde Staten nog niet zo ongelijk verdeeld was (als je niet zwart was tenminste). Dus nog voordat Ronald Reagan als marionet van de bezittende klasse naar voren geschoven werd als de Great Communicator, en de hele middenklasse van de VS de armoe in gecommunicate had (opmerkelijk in deze is overigens dat men in de VS altijd zo enorm bezorgd is voor de middenklasse, de onderklasse is blijkbaar al opgegeven).

Ik heb nog wel wat hoop voor de toekomst van de Verenigde Staten, juist omdat het er de jongeren zijn die een socialer en eerlijker land willen.