Belastingdienst vertrouwt bedrijfsleven op blauwe ogen

Horizontaal belastingtoezicht, dat lijkt me wel wat. De betreffende belastingambtenaar ligt op de sofa en werpt vanaf 5 meter een blik op mijn aangifte en zegt ‘ja, het zal wel kloppen hoor’.

In 2008 begon de invoering van het Horizontaal Toezicht op ondernemingen. Dit gaat ervan uit dat fiscus en belastingbetaler een relatie van wederzijds vertrouwen aanknopen zodat controle achteraf in beginsel niet meer nodig is.

Ja, dat staat er echt, ik verzin dit niet: ‘een relatie van wederzijds vertrouwen aanknopen zodat controle achteraf in beginsel niet meer nodig is.’

Het is overigens een beetje flauw van mij om de belastingambtenaar in deze als lui op de bank liggend af te schilderen, want de invoering van het zogenaamd ‘horizontaal toezicht’ is volgens de belastingdienst zelf vooral een bezuinigingsmaatregel geweest.

Veel belastingambtenaren menen op grond van jarenlange ervaring dat belastingheffing niet op vertrouwen gebaseerd kan zijn.

Ik vermoed dat een peiling van Maurice de Hond zou hebben uitgewezen dat 99,83% van de bevolking ditzelfde vermoeden heeft.

4 gedachten over “Belastingdienst vertrouwt bedrijfsleven op blauwe ogen”

  1. Nederland lijkt meer op Griekenland dan de meesten denken. Een belastingmoraal die streng is voor de armen, maar genereus voor de rijken. En daarnaast een slecht presterende economie. Zou het ene met andere verband houden?

  2. Hier gaat alles in ieder geval precies volgens de regels. Geen discussie over mogelijk. Maar een sterk afwijkende BTW aangifte (=heel veel BTW terugkrijgen in plaats van afdragen) triggert de belastingdienst nog steeds, die staan direct op de stoep.

  3. Is er ooit een onderzoek geweest, naar het aantal VVD-stemmers binnen ‘het bedrijfsleven’? Of, hoeveel VVD-stemmers leidinggevende zijn, binnen dat ‘bedrijfsleven’ – en tevens bij de belastingdienst?

  4. @3 marc, dat kon nog wel eens loslopen. De meeste bedrijven zijn echt micro. En die mensen zijn niet altijd even vvd’erig.
    Het gemiddelde bedrijf bestaat uit maar 6 mensen, dus inclusief eigenaar.
    Letterlijk meer dan 99% van de bedrijven zijn midden en kleinbedrijf, het grootste deel daarvan zijn zogenaamde microbedrijven, dat zijn bedrijven met minder dan 10 personen.

Reacties zijn gesloten.