Beeld Coen weg, nieuw protest

Het standbeeld van J.P. Coen is gevallen. Maar opnieuw is er protest. Met de petitie ‘Ja voor Hoorn, nee tegen Coen’ willen burgers van Hoorn het stadsbestuur er van weerhouden het standbeeld opnieuw te plaatsen.

De eerste handtekeningen zijn al binnen: in drie dagen tijd ruim 200.

Op 16 augustus werd het standbeeld van J.P. Coen van zijn sokkel gestoten. Niet door opzet, maar door onoplettendheid van een kraanmachinist. Het rijksmonument is daarop afgevoerd voor renovatie.

Het Hoornse gemeentebestuur wil het beeld terugplaatsen. Inwoners van Hoorn zijn daarop afgelopen vrijdag een petitie begonnen:

http://petities.nl/petitie/ja-voor-hoorn-nee-tegen-coen

De ondertekenaars vinden dat een land als Nederland, dat gastland is van het Internationaal Strafhof in Den Haag, een modderfiguur zou slaan als de gemeente Hoorn eer bewijst aan J.P. Coen, door diens gevallen standbeeld terug te zetten op zijn sokkel. Coen stichtte Batavia (nu Jakarta) door de stad eerst volledig plat te branden. Hij zuiverde de Indonesisch-Molukse Banda-eilanden volledig van de 15 duizend mensen die er woonden. De initiatiefnemers verzoeken daarom het Hoornse college haar besluit te heroverwegen.

Dat het standbeeld van zijn sokkel is gevallen is een wonderlijk toeval. Een maand daarvoor, op 12 juli, werd in de Hoornse raad een burgerinitiatief besproken over het standbeeld. De initiatiefnemers vroegen het Hoornse college het beeld te verwijderen of een plaquette op de sokkel te plaatsen met een kritische noot. Een grote meerderheid van de raad stemde in met het voorstel van het college het standbeeld te laten staan en op de sokkel een kritische noot te plaatsen.

De initiatiefnemers van de petitie ‘Ja voor Hoorn, nee tegen Coen’ respecteren het eerder genomen besluit van de gemeente het standbeeld te laten staan. Nu echter het standbeeld alsnog is gevallen, vinden zij dat Hoorn zich opnieuw moet beraden. Immers: het besluit een standbeeld te laten staan is iets anders dan het besluit een zeer omstreden standbeeld terug te plaatsen.

De initiatiefnemers denken verder dat de Hoornse geschiedenis voldoende geschikte kandidaten biedt die de plek op de sokkel van ‘de slachter van Banda’ kunnen innemen. Wij denken aan echte Hoonse helden zoals P.J. Liorne, de uitvinder van het Fluitschip – de Apollo-raket van de Gouden Eeuw – en David de Vries, de koopman-kapitein die letterlijk alle wereldzeeën bevoer en die bewees dat je succesvol handel kunt drijven en kolonies kunt stichten zonder bloedvergieten. Zet een van deze figuren op de sokkel van Coen, en de argeloze voorbijganger zal niet eens bemerken dat er een nieuw standbeeld is geplaatst.

Zie ook:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10519934/___J.P._Coen-beeld_moet_weg_bljven___.html

http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3341073/nieuws/coen_discussie_ook_in_indonesi_nieuws.html

http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3347264/nieuws/coen_is_gevallen_bevrijdingsfeestje_gevierd.html

http://www.verbeterdebuurt.nl/melding/3007/verruil-coen-voor-liorne

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2774480/2011/07/12/Iemand-als-Coen-hoor-je-niet-te-eren.dhtml

http://nos.nl/artikel/253649-hoorn-wil-kritischer-tekst-beeld-jp-coen.html

http://nos.nl/artikel/264763-jp-coen-van-zijn-sokkel-gestoten.html

https://krapuul.nl/nieuws/47591/jan-pieterszoon-coen-eindelijk-van-zijn-sokkel-gebeukt/

 

 

Een gastbijdrage van Eric.

6 gedachten over “Beeld Coen weg, nieuw protest”

 1. Wanneer er voor iemand een standbeeld wordt opgericht, dan zegt dat wat over de tijdgeest. Tijdgenoten zijn er trots op een historische figuur te eren. Het standbeeld voor Coen in Hoorn dateert van 1893, toen de Nederlandse hegemonie over Nederlandsch-Indië vanzelfsprekend was. In 1937, bij de 350e verjaardag van zijn geboortedag, toen de Europese spanningen zelfs in Nederland al voelbaar waren, haalde minister-president Colijn zijn woorden aan: ‘Dispireert niet’. Hetzelfde zei koningin Wilhelmina in een radiotoespraak op 14 mei 1940, en scheepte in voor Engeland. En nog in 1966 werd de Coentunnel geopend.
  ‘Met de kennis van nu’, die dus aanzienlijk verschilt van de kennis van 45 jaar geleden, moet J.P. Coen nu van zijn sokkel verbannen worden.
  In 1955 werd in Praag het wereldrecord megalomane standbeelden voor Stalin met sprongen gebroken door de oprichting van een kolossaal monument voor
  Sovjetleider Josef Stalin. Die was toen al twee jaar dood, maar Chroestsjov moest zijn geheime toespraak nog houden. Zeven jaar later verdween het standbeeld weer, in opdracht van Moskou, aldus Radio Praag, want Stalin was uit de communistische geschiedenis verwijderd. Maar ‘de rij voor de slagerij’ was ook een steen des aanstoots voor veel inwoners.
  Toch is dat jammer. Omdat ook het oprichten van een standbeeld en de motieven die daar een rol bij speelden een plaats in de geschiedenis verdienen.
  Het beeld van Coen is ook een monument voor de tijdgeest.

 2. Coen is gevallen: bevrijdingsfeestje gevierd: http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3347264/nieuws/coen_is_gevallen_bevrijdingsfeestje_gevierd.html:
  “Tinus D. memoreerde dat het een historische dag was. J.P. Coen symboliseert het vroege kapitalisme van de in 1601 opgerichte Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). En nu het kapitalisme met alle kredietperikelen en dalende beursnotaties in crisis is, valt ook het beeld van J.P. Coen om. Een betere symboliek bestaat er niet! Indachtig het motto “opgestaan is plaats vergaan” heeft Tinus D. meteen een beeld van hem zelf, genaamd “de Engel” op de sokkel gezet. Waarna de gemeente er hekwerken omheen zette…”

 3. #1, Andreas, goed geformuleerd.

  Het is hetzelfde discussie die in andere landen gevoerd is over het feit of de standbeelden van Hitler en medewerkers zouden moeten aanblijven, van Stalin en medewerkers enz.

  Waar het om draait in wezen is of het ter ere van degene is, of ter nagedachtenis van donkere tijden en massamoordenaars en vervolgens zouden we de lessen ervan kunnen trekken.

  Ik denk dat het duidelijk is dat de standbeelden dan opgeruimd moeten worden en de geschiedenisboeken op school zijn de plekjes waar alles met afbeelding en video goed uitgelegd zou moeten worden.

 4. Leuke discussie.
  Stel dat je ‘m niet meer plaatst.
  Wie heft dan gelijk. Zij die zeggen dat Nederland haar trotse verleden ontkent, waar moed en heldendom zo’n centrale positie in heeft genomen of ontkent Nederland haar eigen smeerlapperijtjes waar niet alleen Coen zich schuldig aan heeft gemaakt maar ook anderen en met steun van de toenmalige “regenten” o.i.d.

  Ik zou overigens kiezen voor het plaatsen met een kritische noot. Die “kritische noot” kan natuurlijk ook de namen van die 15.000 slachtoffers zijn. Immers alle gevallenen in WOII worden altijd “dapper” genoemd. Als men Coen koen noemt, een dappere held, dan misstaan die andere 15.000 zeker niet op die lijst.

 5. Wat een onzin die petitie.
  vooral omdat de meeste die stemmen niet eens uit Hoorn komen.
  Gewoon terugzetten dat beeld
  Nee hoorn ja Coen is mijn mening.
  BTW volgend jaar wordt de 2de Coentunnel geopend 🙂

Reacties zijn gesloten.