De Noorse regering heeft een financieel onderzoek laten uitvoeren naar de kosten en baten van ontwikkelingshulp. Dat ziet er niet slecht uit voor de ontwikkelde landen.
Onbeheersbare schuldenlasten behoren tot de fundamentele oorzaken van armoede in de ontwikkelingslanden. Terwijl de internationale gemeenschap jaarlijks 141 miljard dollar hulp geeft aan ontwikkelingslanden, betalen de ontwikkelingslanden ieder jaar 464 miljard dollar terug aan hun crediteuren. Veel van de schuldovereenkomsten zijn afgesloten toen de economische, politieke en sociale condities onzeker waren.
(Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noorwegen; in Engels, mijn vertaling)
‘Onzeker’ in de geciteerde tekst is te lezen als wanneer een dictatoriaal regime in een ontwikkelingsland het voor het zeggen had.
Het CDA is warm pleitbezorger van ontwikkelingshulp. Als het CDA voor de hulp is, moet er onmiddellijk een alarmbel gaan rinkelen. Dan zit er een adder onder het gras. We mogen blij zijn met het Noorse initiatief tot analyse van de slang.
De enige bewezen weg is totale kwijtschelding van de schulden van arme landen die oorspronkelijk gemaakt zijn om ze in de economische slavernij te houden.
@1 Klopt. Schulden zijn nu eenmaal enorm duur. Bij het wegvallen ervan, mits serieuze investeringen worden gedaan, is ontwikkelingshulp nauwelijks nodig.
Fijn zeg, eindelijk eens een economische kosten-baten analyse van Deloitte, en we gaan er hier niet op achteruit, want dat is waar het om gaat in die analyse.
” Dat ziet er niet slecht uit voor de ontwikkelde landen. ”
Blergh.
@2 mits ?serieuze? investeringen worden gedaan, is ontwikkelingshulp nauwelijks nodig.
Daar begint het hele verhaal juist mee.
@4 Een investering is niet een lening.
Overigens petje af voor de Noren, dat ze dit onderwerp überhaupt op hun agenda hebben staan.
@5:
[ Overigens petje af voor de Noren, dat ze dit onderwerp überhaupt op hun agenda hebben staan ]
Waarom? Denk je dat het altruïstische motieven zijn ?
@6 Vast niet, altruïsme bestaat volgens mij niet. Misschien hebben de Noren als eerste begrepen dat hun eigen en de wereldeconomie zeer gebaat zou zijn als armoede verdwijnt. De ontsluiting van markten zou enorm zijn, nog maar afgezien van het voorkomen van oorlogen, onlusten, extremistme, etc.
@7:
[ Misschien hebben de Noren als eerste begrepen dat hun eigen en de wereldeconomie zeer gebaat zou zijn als armoede verdwijnt ]
Ja vooral hun eigen economie, ze hebben het daar nogal slecht namelijk.
[ De ontsluiting van markten zou enorm zijn, nog maar afgezien van het voorkomen van oorlogen, onlusten, extremistme, etc. ]
Ochjee, nog zo’n marktbewonderaar. Loop je te slaapwandelen ofzo?
@8 Nee, zeker geen marktbewonderaar. Als het aan mij ligt verdwijnt geld nu meteen. Maar het ligt helaas niet aan mij. Voorlopig ben ik tevreden als het hebben van geld minder aantrekkelijk wordt en het wordt minder aantrekkelijk als het beter verdeeld wordt, bijvoorbeeld via het kwijtschelden van schulden en het serieus investeren in landen waar nu armoede heerst. (Ook binnen Nederland en de EU is wat dat betreft nog genoeg te doen.)
@5 Cornelis,
Veelzeggend is dat geen spoor van dit Noorse initiatief in de Nederlandse media te vinden is, behalve op Krapuul dan.