Bakkie leut, bakkie troost, wat zetmethodes (3)

Er zijn een stuk of  zeven manieren om koffie te zetten, althans die we hier kennen, over de hele wereld weet ik het niet. However, I do hope some of our readers on http://krapuul.com will understand what we are writing about and inform us about their ways of enjoying and making coffee, without a nice cup of coffee there will be no revolution, that is why I wrote something about it in this miniseries.

1.De percolator. Water, koffie en op de kachel. Koffie kan erg bitter gaan smaken. Werd veel gebruikt bij mensen die een kachel hebben.

2. Al fresco. Pannetje, water, koffie en koken maar. Nooit geprobeerd. 

3.Snelfiltermachine. Water, koffie, filter, knopje, lampje, niks aan. Zo doet 99% van dit land het en dan krijg je een soort vies slootwater.

3
Snelfilter niks aan

4.De cafetière. Laagje koffie, heet water, even laten staan en dan langzaam duwen. Goede koffie.

5.Pads en cupjes, weg ermee. Ik heb zelden zo’n gore koffie gedronken. Maar de hype is ook alweer over geloof ik en die machines liggen bij duizenden op de rommelmarkt. Duur ook.

7
Mijn mikmak cafetière, espressokokers en Rumtopf

6. De Espressokoker heeft mijn grote voorkeur. Veel mensen gebruiken de aluminium uitvoering, maar een jaar of 15 geleden deed ik die weg. Ik las in een of ander blaadje dat het aluminium los zou laten en zich opstapelt in je hoofd. Daarom heb ik ze nu van RVS.

Je kan ook nog heet water opgieten door een filter, die van steen zijn het beste. Leuk verhaaltje over Melitta staat hier.

Zo, dit was het over koffie, geen nieuw deel meer.

3 gedachten over “Bakkie leut, bakkie troost, wat zetmethodes (3)”

  1. Ja, jee, welk gewoon mens heeft zo’n ding in de keuken zeg, laat staan een hele toektoek 😉
    Maar die koffie is wel lekker hoor, alleen heb ik de pest aan machines er gaat altijd iets aan kapot en je moet het onderhouden, niks voor mij dat ingewikkelde gedoe.

  2. Bij kennissen, waar ik niet zo vaak kom, krijg ik de koffie altijd in een glazen kopje met een blikken filtertje erboven op, heel chiq, dat schijnt Belgisch te zijn (een straf koffietje noemen ze dat). Of misschien zelfs wel Frans. Die mensen eten hun salade ook altijd apart, pas na het gerecht. Dat is ook Frans, schijnt het.

    Maar ik dwaal af, LRd, je bent een belangrijke manier van koffiezetten vergeten, de Indonesische ‘kopi tubruk’, simpel en zonder enig gedoe met apparaten; gemalen koffie in het glas, heet water erop, roeren en wachten tot de prut bezonken is. De koffie voorzichtig opdrinken. Dankzij gebruik van het glas kun je goed zien wanneer het niveau in de buurt van de prut komt.

Reacties zijn gesloten.