“Baarnse school hield Joodse leerlingen bij prinsesjes weg”

Historicus Bart Wallet ontdekte een pijnlijk staaltje antisemitisme dat in 1951 plaatsvond. Hierbij was, kennelijk ongewild en ongewenst, het Koninklijk Huis betrokken. Het Hof wist weliswaar van deze kwestie, maar greep niet in.

Onderzoeker Wallet van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt dat de Nieuwe Baarnsche School de al gemaakte klassenindeling aanpaste, toen bekend werd dat de koninklijke leerlingen in aantocht waren. “In de zomer van 1951 besloot de school parallelklassen in te richten, waardoor de prinsessen Irene en Margriet geen Joodse klasgenootjes kregen,” zegt Wallet. De ouders van de overgeplaatste kinderen zouden het Koninklijk Huis hebben benaderd met hun klachten.

Het hof zou hebben geantwoord dat de school inderdaad een nieuwe indeling had gemaakt, maar niet op verzoek van de koninklijke ouders. “Zekere Baarnse kringen” zouden erop aangedrongen hebben en problemen moesten daarom bij de school worden aangekaart. Het hof verklaarde dat Koningin Juliana niet antisemitisch was. Wallet vermoedt dat het initiatief zijn oorsprong vond in anti-Joodse gevoelens die nog uit de Tweede Wereldoorlog resteerden.

Deze zaak is uiteindelijk in de doofpot beland. Wallet heeft het deksel gelicht en opnieuw wordt hierdoor zichtbaar dat antisemitisme niet alleen in de onderbuik van Nederland leefde, maar ook in de hoogste kringen. Het is een illusie te denken dat dit ooit zal verdwijnen.