Baanbrekende nieuwe visie ChristenUnie

De paden op de lanen in met de ChristenUnie

Ze hebben maar liefst een jaar lang nagedacht, da’s mooi, maar dat was natuurlijk inclusief een half jaar God bedanken voor al het moois op deze aarde. Ze hadden gehoopt op extra zeteltjes bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer die de Almachtige in Zijn eeuwige wijsheid besloot niet te schenken. Paniek in de Kerk dus en nadenken waarom God zich afkeerde van het uitverkoren volk.

Rare jongens en meiden die Gristenen, zo staat onder andere in de dertig pagina’s nieuwe visie die ze zaterdag jongstleden presenteerden :

“De samenstellers van het rapport constateren dat de diversiteit onder de achterban van de partij is toegenomen. Daarom alleen al is een eenduidige en actuele politieke visie nodig”

Oja, schiet mij maar lek. Diversiteit vraagt om eenduidigheid en een meer actuele politiek, ik kan er geen chocola van maken, verder:

” De ChristenUnie, moet er volgens hem vooral naar streven dat burgers, bedrijven en organisaties als scholen en zorginstellingen, zelf de hoeder van het algemene belang worden “.

Precies wat de VVD enzo graag willen horen, wég met de Staat. Ach kijk eens aan, ze lonken zelfs al naar de partij van M. Rutte, je weet het maar niet hè, stel nou dát ze weer gevraagd worden om te regeren dan hebben ze het stroopsmeren vast gedaan:

“Vanuit dat denken kan de ChristenUnie zich gemakkelijk vinden in het adagium van premier Mark Rutte dat Nederland teruggegeven moet worden aan de Nederlanders en dat de overheid een stap terug dient te doen”

En God zag dat het goed was en gaf zijn zegen aan de Vrije Markt.

5 gedachten over “Baanbrekende nieuwe visie ChristenUnie”

  1. ” En God zag dat het goed was en gaf zijn zegen aan de Vrije Markt.” 😛 😛

    Gaan ze straks de Bijbel van de Vrije Markt uitgeven?

  2. Mijn Lieve God…!!

    Hoe durft de ChrsiteUnie beweren ‘dat Nederland teruggegeven moet worden aan de Nederlanders en dat de overheid een stap terug dient te doen…’.

    Inderdaad, hoe dúrven ze terwijl ze weten dat er staat geschreven: ‘..want er is geen overheid dan van God’. (Rom. 13 vers 1,2)

    Gaan ze nu Den Bijbel verloochenen…??
    Dat kán geen goeie afloop hebben….

  3. Ik vind deze visie nog niet eens zo heel beroerd, vergeleken met die van zekere andere christendemocraten. Het is de bekende ‘derde weg’ (die van broederschap vs. vrijheid en gelijkheid), maar het blijft altijd zo vaag wat ze daarmee willen. Balkenende met zijn eeuwige maatschappelijk middenveld en z’n normen & waarden, Verhagen die de loftrompet steekt over het verenigingsleven – het blijven holle begrippen. De Christenunie geeft tenminste inhoud aan het rentmeesterschap, in plaats van de maatschappij alleen maar veel succes te wensen. En ze kan zich permitteren om kritisch te staan t.o. de heersende neoliberale wind (wat veel uitgetreden CDA-ers zal aanspreken):

    “Groen van Prinsterer schrijft: „Ik wijs u op de nadelen van onbeperkte concurrentie, op het wegnemen van de banden van liefde en onderwerping die voortkwamen uit een geest van vereniging en besef van plicht, op de bijna onweerstaanbare invloed van de grote kapitalisten, op de voortdurend dreigender toestand van de armen.” Verder spreekt hij van scepticisme en individualisme. Deze verschijnselen hebben in onze seculiere en neoliberale cultuur intussen alleen maar massaler vormen aangenomen. Welk antwoord moet christelijke politiek daarop geven? Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie heeft een visie ontwikkeld aan de hand van drie waarden: dienstbaarheid, vrijheid, duurzaamheid.” (http://www.christenunie.nl/k/nl/n8447/news/view/496206/59042/Christelijk-antwoord-op-problemen-samenleving-RD.html)

    Dit soort ideeen voeren terug op Tocqueville, die de civil society zag als tegenwicht voor zowel de staat als de markt, wat niet alleen rechtse maar ook linkse mensen aanspreekt. Het behelst nl. een soort scheiding der machten, dus geen invloed van de markt in zowel de politiek als het middenveld. Klinkt heel logisch, alleen blijft altijd in het ongewisse hoe die laatste het dan moet zien te rooien zowel zonder geld als zonder macht. Anyway, Balkenende toonde zich vooral een volgeling van de hardvochtige ‘ieder voor zich’-filosofie van Etzioni – dan kan je toch beter Groen van Prinsterer als voorbeeld van rentmeesterschap nemen.

Reacties zijn gesloten.