Asielzoekers langs Hongaarse grens als beesten behandeld

Ooit was er inhoudelijk geen groot verschil tussen wat nu regionale pers heet en “landelijke” bladen. Die laatste bestonden niet zoals ze nu bestaan. Maar nu is het anders in Nederland, en wat een verrassing: De Gelderlander komt met een reportage uit Hongarije, aan de vooravond van een xenofoob referendum, over de positie
van vluchtelingen aan de grens.

Hongarije stemt zondag over een verplichte verdeling van vluchtelingen in de EU-lidstaten. Het omstreden referendum wordt door de rest van Europa met argusogen gevolgd. Intussen lapt het land bij het grenshek de mensenrechten al een jaar aan zijn laars.

Op weg van het vliegveld naar het centrum van Boedapest kom je er een stuk of vijf tegen. Grote blauwe billboards die de Hongaren waarschuwen voor de komst van vluchtelingen. ‘Wist je dat Brussel een enorme stad voor indringers wil bouwen in Hongarije?’, waarschuwt het bord vlak voordat je de stad in rijdt. Een ander beweert dat Libië komend jaar een miljoen migranten naar Europa stuurt.

Woorden als vluchteling en asielzoeker worden door de regering stelselmatig vermeden. Liever spreekt zij van indringers of potentiële terroristen.

Verder lezen.

De site van het Hongaarse Helsinki Comité (Engelse versie)

Gemarteld en als vluchteling opgelsoten.