Artsen zonder Grenzen kondigt op 17 juni 2016 aan dat het geen Europees geld meer zal gebruiken. Hiermee wil de organisatie zich op een krachtige manier distantiëren van de Europese vluchtelingenpolitiek en, in het bijzonder, van het akkoord met Turkije.
Drie maanden na het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije, waarvan Europese regeringen beweren dat het een succes is, is volgens Artsen Zonder Grenzen duidelijk wie er de prijs voor betaalt. “Op de Griekse eilanden zitten meer dan 8000 mensen vast, waaronder honderden niet-begeleide minderjarigen. Ze leven in mensonwaardige omstandigheden, in overbevolkte kampen, soms maandenlang. De meerderheid van deze families is op de vlucht voor de oorlogen in Syrië, Irak en Afghanistan. Ze vrezen voor een gedwongen uitwijzing naar Turkije, maar kunnen geen juridische bijstand krijgen, hoewel dit hun enige verweer is tegen een collectieve uitwijzing”, zegt de organisatie.
Voor het akkoord tussen de EU en Turkije is een miljard euro humanitaire hulp voorzien. Artsen Zonder Grenzen spreekt niet tegen dat er meer financiële hulp nodig is in Turkije, dat momenteel maar liefst één miljoen vluchtelingen opvangt. De organisatie heeft er echter wel problemen mee dat deze hulp er komt als beloning, na onderhandelingen en beloftes over grenscontrole, en dus niet louter gebaseerd is op de noden van de vluchtelingen. “Die instrumentalisering van humanitaire hulp is onaanvaardbaar. Het stuurt de boodschap dat vluchtelingen opvangen iets is waarvoor je kan kiezen, en dat je de plicht asiel te bieden kan afkopen”, klinkt het. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be