‘Arme handelt anders dan rijke denkt’

De Franse ontwikkelingseconoom, Esther Duflo, trok de afgelopen maand volle zalen bij haar tour door Nederland van de presentatie van haar nieuwe boek, dat zij met haar Indiase collega Abhijit Banerjee schreef: ‘Poor Economics’ (vertaald als ‘Arm & Kansrijk’).

Zij meent dat arme mensen op een simpele, praktische manier geholpen kunnen worden en heeft daar succes mee. Ik zou zeggen geef haar een kans.

Het is Duflo’s missie om hulp, stap voor stap, zo efficiënt en goedkoop mogelijk te maken. Slaat haar boodschap in deze crisistijd sneller aan bij donoren?

“Helaas niet. De vaak rechtse politici die willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, vinden evalueren van hulp meestal weggegooid geld. Zij kunnen helemaal niet vooruit denken.” Als ze dat wel doen, zouden ze volgens Duflo inzien dat goed wetenschappelijk onderzoek op lange termijn kosten bespaart. Het is een boodschap die ze bij haar bezoek aan Den Haag ook aan staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen meegaf. “Zet het beetje geld dat er is – het Nederlandse hulpbudget stelt echt niet zo veel voor – volledig in op het creëren van kennis over armoedebestrijding. Die kennis zal zich als een olievlek verspreiden. Arme mensen kunnen dan op termijn zichzelf helpen.”

Ik weet al wat mijn eerste boekaanschaf in 2012 zal worden!

1 gedachte over “‘Arme handelt anders dan rijke denkt’”

Reacties zijn gesloten.