Antifascisten verhinderen fascistische mars in Portland, Oregon

In Portland, Oregon, hebben antifascisten verhinderd dat de nazi’s van Patriot Prayer ongehinderd in ganzenpas door de stad konden marcheren. Toen de groep van 150 nazi’s de mars begon, werd ze onmiddellijk begroet door militante antifascisten. Nadat er flinke vechtpartijen uitbraken, brak de politie de nazimars op. Daarop trokken de nazi’s zich terug en begon het gebruikelijke zielige gejank op sociale media over “de vrijheid van meningsuiting” en al die andere zaken die extreemrechts eigenlijk geen zak interesseren, maar het wel goed doen voor de bühne.

De fascistische demo was georganiseerd door Joey Gibson, die god-betere-het probeert de Republikeinse kandidatuur voor een Senaatszetel te veroveren, iets wat waarschijnlijk gaat lukken. Gibson organiseert regelmatig dergelijke acties, uitsluitend om ‘links’ te provoceren. De demo gisteren vormde daarop geen uitzondering. Vlak bij het startpunt van de nazidemo vond een al veel eerder aangevraagde betoging plaats tegen Trump’s immigratiebeleid. Die betoging verliep overigens probleemloos.

Neo-nazi groepen als Patriot Prayer en de Proud Boys hebben al eerder geprobeerd de straten van Portland te veroveren. Ook toen liep het niet goed af voor de nazi’s.

Inmiddels heeft Patriot Prayer aangekondigd het op korte termijn opnieuw te zullen proberen.