Antifascisten plannen een verenigd protest om de Griekse naziʼs te stoppen

ʻNooit meer fascismeʼ: spandoek tijdens protest tegen racistische aanvallen en Gouden Dageraad, in Thessaloniki (vrijdag 8 juni 2012)
ʻNooit meer fascismeʼ: spandoek tijdens protest tegen racistische aanvallen en Gouden Dageraad, in Thessaloniki (vrijdag 8 juni 2012)
Activisten in Griekenland bouwen aan een massale demonstratie tegen de Gouden Dageraad, een fascistische partij, op 19 Januari. De steun voor de demonstratie is groeiende onder vakbonden, gemeenteraden, migrantengroepen en voetbalfans van het populaire FC Karditsa. Vorige maand stemde de gemeenteraad van Athene met grote meerderheid voor het steunen van de demonstratie.

Door Dave Sewell

ʻAlleen de rechtse partij Nieuwe Democratie stemde niet voor ondersteuningʼ, zegt Panos Garganas, redacteur van de krant Arbeiders Solidariteit. ʻAlle andere partijen kwamen samen – zelfs Pasok en Dimar, die in de regeringscoalitie zitten.ʼ

Leden van de Gouden Dageraad zijn betrokken geweest bij gewelddadige aanvallen tegen linkse activisten en immigranten. Het logo van de partij lijkt, bewust, erg op een swastika. In de verkiezingen van vorig jaar kregen ze zeven procent van de stemmen, gebruik makend van zowel de verbittering over de economische crisis, als het steeds hardere anti-migrantenbeleid van de mainstreampartijen.

Een peiling toonde aan dat bijna de helft van de politieagenten in Athene voor de naziʼs stemden. De politie arresteerde afgelopen zomer een geschat aantal van 8000 mensen uit migrantenbuurten.

Maar de Gouden Dageraad wordt meer en meer geconfronteerd met een groeiende antifascistische beweging. Twee ontwikkelingen droegen bij aan het verstevigen van de eenheid tegen de fascisten eind december. Een ʻstille demonstratieʼ in Athene, gesteund door leidende personen uit de internationale antiracistische beweging, gaf druk op de regeringspartijen.

Daarnaast werd kort daarna een radicaal-links parlementslid van de Syriza-coalitie aangevallen door drie mannen die claimden lid te zijn van de Gouden Dageraad. ʻHet was een escalatie van fascistische provocaties – en het werd door iedereen ook zo gezienʼ, zegt Panos.

Antifascisten in Griekenland hebben opgeroepen tot internationale solidariteitsdemonstraties op 19 januari. In Parijs en Barcelona wordt daar door antifascisten al gehoor aan gegeven. En het Engelse Unite Against Fascism organiseert een protest bij de Griekse ambassade in Londen.

ʻEr is een aantal belangrijke mobilisaties geweest om de fascistische aanvallen te stoppen, en om de naziʼs tegen te houden stemmen te vertalen naar fascistische knokploegenʼ, zei Panos. ʻHet protest is een belangrijke stap en we willen veel solidariteit zien met de antifascisten in Griekenland.ʼ

ʻMaar de opkomst van extreem-rechts gebeurt niet alleen in Griekenland, maar in heel Europa. Dus 19 januari is ook een kans om ons antifascisme te coördineren.

Dit is een vertaling uit de Socialist Worker. Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: Dave Sewell.