Angstcultuur veroorzaakt doden in ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen nog steeds vies en levensgevaarlijk. Komt door ‘angstcultuur’:

Artsen en verpleegkundigen durven elkaar niet aan te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen in ziekenhuizen. En dat terwijl de ziekenhuizen zeggen dat ‘de open cultuur’ een belangrijk speerpunt is. Met verborgen camerabeelden laat ZEMBLA zien dat regels voor handhygiëne op grote schaal worden overtreden. Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat ten strengste verboden is. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen aan patiënten.

Angstcultuur
“We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen”, vertelt een verpleegkundige in de uitzending. Professor Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC, constateert dat juist die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in ZEMBLA: “De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.” (zembla)

14 gedachten over “Angstcultuur veroorzaakt doden in ziekenhuizen”

  1. Dat betekent dus dat in de gemiddelde frikadellenfabriek de hygiëne een heel stuk beter is dan in een ziekenhuis.

  2. Maar niets over de marktwerking gezegd door Johan Lange, er is gewoon geen tijd meer voor een fatsoenlijke manier van werken.

  3. @2 Als dit een probleem zou zijn dat zich pas sinds de marktwerking in de zorg werd geïntroduceerd voordoet zou je mogelijk een punt hebben gehad. Deze wantoestanden bestaan echter al sinds jaar en dag.

  4. @3: Rooie Kees

    Ach zo , aan de marktwerking ligt het niet hè superlinkse rooie Kees?
    Om maar eens wat te noemen: Sinds ongeveer 1980 zijn ziekenhuizen vuiler geworden, omdat er almaar goedkoper moest worden schoongemaakt op de verpleegafdelingen.
    De normale protocollen op de operatiekamers ( handen wassen bijvoorbeeld) duren te lang tegenwoordig, want er moet productie worden gedraaid, voor het ziekenhuis en voor de eigen knip.
    Desinfectiegels voor de handen werken niet, terwijl door de producenten wordt beweerd van wél. Maar de besturen van de ziekenhuizen die van toeten noch blazen weten, willen dat er flink wordt gesmeerd. Zinloos.
    Enzovoorts.

  5. @4 Maar wanneer werd de marktwerking in de zorg ook weer ingevoerd? Daar kan de oorzaak dus niet liggen. Elementaire logica m’n beste. Heb jij die documentaire eigenlijk wel gezien?

  6. @5: Rooie Kees:

    Sinds jouw pief Hoogervorst van de VVD het introduceerde officieel. Maar aanbestedingen en dergelijke al veel eerder zo rond 1985.

    [ Elementaire logica m’n beste. ]

    Ja, logica ben je goed in.

    [ Heb jij die documentaire eigenlijk wel gezien?]

    Ojee, militair? Word ik op het matje geroepen door superlinkse Rooie Kees? Man, gooi je masker toch eens af. Ik ruik trollen van 100 kilometer afstand.

  7. De clou is: ” De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken”.

    Het gaat niet om aanspreken, wel om het handhaven val elementaire geneeskundige regels. In Nederland is de hygiëne het eerste die aan de Marktwerking lijdt.

    Ik heb mij ook vaak verbaasd over dat in de zorginstellingen de hygiëne vaak op het niveau van ontwikkelingslanden is.

  8. 7: Nexus:

    [ Ik heb mij ook vaak verbaasd over dat in de zorginstellingen de hygiëne vaak op het niveau van ontwikkelingslanden is.]

    Zeker. Het grootste probleem zit hem niet in de relatie arts-verpleegkundige of een “angstcultuur”, maar in de gewone alledaagse hygiëne en het schoonmaken van de kamers en de rest in die zorgfabrieken. Dat zijn sluitposten geworden.
    Johan Lange heeft het wel over bacteriën die de OK binnenwapperen, maar die komen toch echt uit de gangen ( ook niet goed schooongemaakt dus).
    Ik vind het een docu die de aandacht afleidt van het werkelijke probleem.

  9. Je zegt het goed.

    Van mijn kant heb ik vaak gekeken hoe mensen de persoonlijke verplichting tot hygiëne vaak verwaarlozen.

    Tja, toenemende werkdruk terwijl de kosten steeds omlaag moeten! Lang leve de Vrije Markt, weetjewel.

  10. @6 Dus de aanbestedingen begonnen rond 1985 terwijl de ziekenhuizen sinds 1980 vuiler zijn geworden. Jouw eigen woorden. Volgens jou kunnen kennelijk de gevolgen voor de oorzaak uitgaan?

    Voor de goede orde: mijns inziens is de introductie van marktwerking in de zorg een enorme vergissing geweest die zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid.

    Maar … het is niet de oorzaak van alle misstanden in de zorg, zeker niet van die misstanden die allang daarvoor bestonden. Al was het maar omdat dat onmogelijk is.

  11. Het blijft vreemd. Want de frikandellenfabrieken uit mijn eerste post hebben ook te maken met bezuinigingen, werkdruk en marktwerking.
    En daar is de hygiëne wel op orde. Daar zal geen mens het in z’n hoofd halen om niet z’n handen te wassen, ringen, piercings, horloges of wat voor sieraden dan ook te dragen.
    Wat maakt het dat een “goede frikandel” beter word behandeld dan een mens?

  12. @11: GJ:

    Als er een infectie optreedt vanuit die fabriek, worden er direct claims gelegd.
    Als je een infectie oploopt in een ziekenhuis, is vrijwel nooit aan te tonen hoe dat zo kwam. Behalve bij overdracht van “strains” die traceerbaar zijn, maar naar het genotype wordt vrijwel nooit studie gedaan. Berucht zijn onder andere Klebsiella en Pseudomonas.

  13. Frikandellen moeten klanten aantrekken en kunnen zich geen misstap veroorloven, bij een ziekenhuis komen de klanten vanzelf binnenvallen dus is van oudsher de angst om klanten te verliezen waarschijnlijk minder.

  14. Een klacht uit de markt leidt vrijwel nooit tot een claim. Wel veel extra werk want iedere klacht word altijd uitgebreid intern behandelt.
    Dus dat is niet de oorzaak. Slechte reclame is ook geen motivatie, snelle reacties op een probleem zijn in het verleden eerder reclame gebleken dan omgekeerd. Slechts het onder de tafel schuiven wat men vroeger wel eens probeerde is slechte reclame.

    Dus heb ik nog steeds geen idee waarom de eerste de beste grote snackboer beter presteert dan een instelling vol met hoog opgeleide professionals.
    Het enige verschil dat ik weet is dat een overtreder bij die snackboeren zo op straat staat en die dokter kennelijk niet.

Reacties zijn gesloten.