Andere stemmen uit de Moslimgemeenschap

Nu hoor je vaak “waarom doen moslims X of Y niet, recentelijk meestal over het veroordelen van ISIS wat “wij” nu weer niet voldoende schijnen te doen.
Ik heb vaak genoeg aangegeven dat dit komt omdat de Nederlandse “media” alleen extremisten die lekkere vette koppen produceren aan het woord wenst te laten.
Sommigen kunnen zich misschien Abdulwahid van Bommel herinneren. Vanuit de Nederlandse pers had men hun “vaste woordvoerder voor de Nederlandsche Muzelman” de Salafi Imam Fawaz Junaid gevraagd naar Abdulwahids boek over “Humor in de Islam” wat deze professionele azijnpisser natuurlijk als onislamitisch veroordeelde (het feit dat Fawaz geen Nederlands spreekt was natuurlijk irrelevant, een bebaarde vertaalslaaf ertussen en “gaan met die banaan”).
In het onderstaande Suikerfeest-gebed, dat ik met des schrijvers toestemming gebruik, is duidelijke kritiek op groepen als ISIS, Boko Haram,enzovoorts en dit in een van de belangrijkste gebeden van het jaar.
Dit soort stemmen uit de moslim gemeenschap zijn natuurlijk voor de pers niet alleen oncomfortabel omdat ze niet aan het cookie-cutter beeld dat deze graag van de moslim presenteren.
Naar Islamitische traditie geven dit soort sprekers namelijk ook vaak kritiek op afgestomptheid der mensheid en consumentisme – en dat maakt ook al geen mooie koppen.

bommel1

O God van alle geloven!
We danken U voor de prachtige momenten in de voorbije maand Ramadan. Voor buitenstaanders onbegrijpelijk vanwege het zware vasten, maar we nemen met verdriet afscheid van die gezegende maand zoals je afscheid neemt van een geliefde.
We bidden U ons te zegenen met tranen – tranen voor een wereld waarin meer dan een miljard mensen leven van minder dan een euro per dag. Waar jonge vrouwen in veel landen worden geslagen en verkracht door mannen die zichzelf moslim noemen… omdat ze willen leren en studeren.
Schenk ons tranen voor de duizenden die dagelijks sterven aan ondervoeding, malaria en aids.
Zegen ons met woede – woede vanwege discriminatie thuis en overal, discriminatie en vernedering van vluchtelingen, asielzoekers en migranten, van vrouwen, gekleurde mensen, andersdenkenden, andersgelovigen en andersgeaarden.
Zegen ons met onbehagen vanwege de gladde makkelijke antwoorden die we wensen te horen van onze politici in plaats van de waarheid over onszelf en de wereld waarin we leven; een waarheid die we nodig hebben als we voorbereid willen zijn op de taken die ons wachten.
Zegen ons met geduld en met de kennis dat niets van wat ons mankeert snel is op te lossen, zoals we staan voor enorme economische en ecologische problemen.
Zegen ons met nederigheid, openheid en empathie zodat we ons ervan bewust worden dat onze behoeften in evenwicht gebracht dienen te worden met die van de allerarmsten en behoeftigen in deze wereld.
O Allah! Ik maak hier gebruik van mijn vertaling van de tekst van Gene Robinsons inaugurele gebed bij het aantreden van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Zegen hem voor deze woorden waarin ik zoveel kracht en ontroering vind.
Dagelijks zien we, beleven we menselijk lijden, verdriet en tragiek, beelden die we niet kunnen bevatten. Onze ziel wordt aan stukken gereten vanwege Gaza, vanwege Israël, vanwege het mensonterende optreden van Boko Haram, de Shabaab, de Taliban en ISIS. Geen van deze groeperingen dient de islam, zij dienen slechts de wapenindustrie en handel.
Ook en op de voorgrond en van heel dichtbij heeft de ramp met de MH 17 ons getroffen. Zoveel menselijk leed, zo schrijnend, zo onnodig en onder niet te bevatten omstandigheden. Maar dat kan en mag ons niet beletten te beseffen dat er mensen aan al die menselijke drama’s geld verdienen in de wapenhandel.
O Allah, schenk Uw goddelijke leiding en licht aan de mensen van ISIS en allen die zich bij hen aansluiten, want zij verkeren in diepe duisternis.
O Allah, snoer de monden en verijdel de plannen van hen die ervoor willen zorgen dat de wrede barbarij van ISIS en hun geestdodende verwanten zich verder verbreidt, want in hun van godverlaten wereld wil ik niet leven!
O Allah, bevrijd ons van vrijblijvend respect en tolerantie en geef ons de kracht die te vervangen door echte medemenselijkheid.
O Allah! Zegen ons met mededogen en vrijgevigheid en laat ons beseffen dat de God van elke religie ons oordeelt naar de manier waarop we zorgen voor de meest kwetsbaren.

22 gedachten over “Andere stemmen uit de Moslimgemeenschap”

 1. Ik heb vaak genoeg aangegeven dat dit komt omdat de Nederlandse “media” alleen extremisten die lekkere vette koppen produceren aan het woord wenst te laten.

  Hier weer zo’n dwaallicht die vind dat moslims iets ‘moeten’. Hans Wansink.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3703014/2014/07/28/Moslims-moeten-afstand-doen-van-vijandbeelden.dhtml

  Hoezeer moslims ook zelf met discriminatie te maken hebben, zij zullen afstand moeten doen van stereotiepe vijandbeelden die tot excessen kunnen leiden.

  En dat is dan “opinieredacteur” van de Volkskrant. Ik noem hem een achterlijke klootzak die hoognodig eens in de spiegel zou moeten kijken om zijn eigen vooroordelen te observeren om daar eindelijk op een positieve wijze van te leren.

  Dank voor het delen van dat gebed, Bakra. Het wist ‘deze ongelovige’ zeker te roeren.

  Hoop dat het Suikerfeest jou en je geliefden (en ieder ander) moge bekomen.

 2. Vraagje.

  Wat is de reden dat bekeerlingen in de Islam vaak een Arabische naam aannemen ?

  Dit is niet gebruikelijk bij het Christelijke noch het Joodse geloof.

 3. Namen in de Islamitische traditie hebben nog hun betekenis , ook spiritueel , daarom neemt men vaak een nieuwe naam aan , binnen de mystieke groepen , zoals die van Abdulwahid , Abdullah en de mijne dient het ook vaak als een herinnering van een essentiele les ..

 4. Jjb,

  En esther,theresia,saul,yentl,benedicta,maria,jozef,en nog veel meer zijn ook van betekenis voor bepaalde religieuze groepen,en worden deze namen dan ook gekozen.

 5. en aan boeddhisten:

  “Tijdens een publieke Jukai-ceremonie belooft de student zich in te zetten voor het welzijn van alle levende wezens. De leerling krijgt een boeddhistische naam en draagt voortaan tijdens de trainingen een zelfgemaakte rakusu”.

 6. Dank Al B, mag ik van de gelegenheid gebruik maken om alle Islamitische bezoekers van Krapuul en hun families een gelukkig Eid al Fitr (of Idul Fitri) toe te wensen? Voor zover mogelijk dan. Bij deze ook voor mijn talrijke vrienden in Afghanistan, Pakistan, Indonesia en waar ook ter wereld.

 7. O ik lees die bovenstaande stuk nu pas…
  Lijkt door een pvv achtig iemand geschreven en juist naar moslims bedoeld ofzo?

  We worden in onze ziel door gaza aan stukken gereten we worden door israel aan stukkengereten.
  Shabab,isis,geestdodende verwanten,die zich moslim noemen…
  Die zich moslims noemen maar vrouwen die naar school willen en istuderen berkrachten en vernederen…

  Zelfreflectie of…
  Ik mis becherm ons van pvv,rechtse haatzaaiers,oorlogsvoerders,invasies die meiden naar scholen willen sturen die er NIET zijn of worden gebouwd

  Het lijkt of de moslims via dit stuk bergiffenis om zichzelf en hun daden vragen,en de pvv vraagstukken zoals geaardheid,vrouwen die naar school willen,isis,shabab,andersdenken….dan op zich nemen.

  Hmmm.
  Precies zoals de pvv en menig blogger wil…dat de islam nu eens zelf bekritiseert en hun eigen daden in verantwoording nemen??

 8. Al die (zelf ) kritiek is er heel veel Neel , alleen krijgen de neder-media alleen een stijve pen van Salafistische haatpredikers , en met een slappe pen kan je niet schrijven hé

 9. Die ene exmedewerker van de pvv was toch ook bekeerd tot moslim?

  De kop klopt wel..een andere stem vanuit de moslimgemeenschap van iemand persoonlijk dan..
  Voor rechtse kranten en politici en aanhang is dan de mening…moslims moeten verantwoording nemen of moslims moeten zelfreflectie hebben,liefst zoals wij dat zouden zien..

  Bovenstaande inzending is dan hun aangelegen denk ik.

 10. @bakrastani,

  Klinkt beetje eng zoals arabist jansen dat zou zeggen??
  Ik bedoel wie heeft dat stuk geschreven dan?

  Sorry maar lijkt me een pvv betoog met pretentie uit islam.
  De dingen waar in dat stuk vergiffenis wordt gevraagd zijn juist de bekende items die door pvv aanhangers oneindig worden gebruikt om moslims te beschimpen en van te beschuldigen

  Dit lijkt wel een schuldbekentenis..een valse door anderen geschreven namens moslims.

 11. Neel, lees dat stuk nog eens. Overduidelijk dat je er geen donder van hebt begrepen.

 12. Inderdaad Neel , dit is zeker geen schuldbekentenis , maar interne kritiek ..

 13. Iemand het recht ontnemen Isis te bekritiseren omdat zulks te veel als de PVV zou klinken is net zo goed alle Moslims op een hoop gooien als de PVV dat doet.. Ik ben een Moslim en vind ISIS zo mogelijk nog gevaarlijker en wanstaltiger dan de PVV , steun ik nu de PVV ?? Nonsense !!!

 14. Jammer jongens…als je zelfs van vrienden geen tegenspraak wil…zal je als zoveel overtuigd zijn van jou gelijk…als jegeen kritiek mag hebben dan…….als je je aangevallen voelt en t persoonlijk opvat dan….jammer

 15. Neel, verfris jij eens heel erg gauw je cursus begrijpend lezen en lees het stuk dan nog een keer, maar dan goed.

 16. Ouwe Horizontaal Communisten denk ik Jan Jaap , iedere interne kritiek is verraad .. You can take a kid out off the NCPN , but you can’t take the NCPN out off a kid 🙂

Reacties zijn gesloten.