Amnesty: toeristenindustrie werkt mee aan de onderdrukking van de Palestijnen

Online bookingsbedrijven Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor wakkeren mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen aan doordat zij honderden kamers en activiteiten aanbieden in Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem.
Dat blijkt uit Amnesty’s rapport ‘Destination: Occupation’ dat vandaag is verschenen. De online bookingsbedrijven stimuleren toerisme naar illegale Israëlische nederzettingen, dragen daardoor bij aan hun bestaan, hun uitbreiding en de vele mensenrechtenschendingen die daarvan het gevolg zijn. Amnesty roept de bedrijven op hier eindelijk eens mee te stoppen.

Booking.com heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, en biedt op zijn site 45 hotels en andere accommodatie aan in bezet Palestijns gebied. Uit Amnesty’s onderzoek blijkt dat Booking.com niet alleen een belangrijke rol speelt in het promoten van toerisme naar de illegale nederzettingen, maar ook zijn klanten misleidt door niet aan te geven dat het betreffende aanbod zich in die nederzettingen bevindt. Hetzelfde geldt voor Airbnb (dat aan heeft gegeven te stoppen met het aanbieden van accommodatie in de nederzettingen maar dat tot op dit moment nog steeds niet heeft gedaan), en Expedia en TripAdvisor.
oktober 2018 bezochten Amnesty-onderzoekers vier Palestijnse dorpen die dichtbij Israëlische nederzettingen liggen. Daarnaast deden ze ook Silwan in Oost-Jeruzalem aan en een Palestijnse gemeenschap in Hebron. Al deze locaties liggen vlakbij winstgevende toeristische attracties die gerund worden door inwoners van nederzettingen.

‘Toeristen die hier komen worden gebrainwashed, voorgelogen, ze weten niet dat dit ons land is’, zegt een Palestijnse boer die vlakbij de nederzetting Shiloh woont. In Shiloh is een groot bezoekerscentrum bij een archeologische plek. Dit centrum wordt door de Israëlische overheid gefinancierd. Deze archeologische bezienswaardigheden liggen op land dat door de Israelische overheid is afgepakt van de dorpen Qaryut en Ein Jalud. De twee Palestijnse dorpen bij Shiloh zijn sinds eind jaren 1990 5.500 hectare land kwijtgeraakt. Veel bewoners zijn weggetrokken en de achterblijvers zeggen regelmatig te worden aangevallen door gewapende kolonisten. Airbnb, Booking.com en TripAdvisor bieden accommodatie of activiteiten aan in Shiloh. Alleen Booking.com legt daarbij uit dat de locatie in een Israëlische nederzetting is.
In Susya, ten zuiden van Hebron, zijn de bewoners van het dorp Khirbet Susiya verjaagd van de oorspronkelijke plek waar zij woonden, om de oudheden bij de nederzetting Susya te kunnen trekken, die overigens is gebouwd op het land van het Palestijnse dorp. De rechten van de Palestijnse bewoners zijn nooit erkend. Het hele Palestijnse dorp wordt al langere tijd met ontruiming bedreigd. Airbnb biedt er een accommodatie aan en TripAdviser adverteert met bezoek aan de oudheden en een wijngaard.

In Silwan, dat tegenwoordig een wijk is van (Oost)-Jeruzalem biedt Tripadvisor een tour aan van de ”City van David”. Die wordt geëxploiteerd door de organisatie Elad, van kolonisten die gesteund wordt door de Israelische overheid. Elad ondergraaft delen van Silwan met tunnels (die soms instortingen veroorzaken) en honderden Palestijnse inwoners van Silwan worden bedreigd met uitzetting, omdat Elad (en andere kolonistenorganisaties) proberen de wijk te ”verjoodsen”, zoals een woordvoerder aan Amnesty mededeelde.
Arbnb, Epedia, Tripadvisor en Bookings.com bieden allemaal vakantie accomodatie en kampeermogelijkheden aan in Kfar Adumim, een nederzetting op het grondgebied waar de bewoners van het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar hun vee lieten weiden. Ook andere attracties, waaronder een natuurpark, worden aangeprezen. De dorpelingen van Khan al-Ahmar worden intussen bedreigd met deportatie. Het Israelische hooggerechtshof gaf daar kortgeleden het groene licht voor.

In Hebron, waar een deel van de stad volstrekt geterroriseerd wordt door een paar honderd kolonisten, biedt Airbnb accommodatie aan, en vermeldt TripAdvisor een rondleiding onder leiding van de kolonisten in zowel het door de Israeli’s gerunde als het Palestijnse gedeelte en een bezoek aan een museum van de kolonisten.
De Israëlische overheid investeert veel geld in het ontwikkelen van de toeristische industrie in de nederzettingen. In 2018 waren vier miljoen bezoekers en de meesten van hen bezochten ook de bezette gebieden. Bepaalde plekken worden als toeristische trekpleister aangewezen om de inname van Palestijns land en huizen te rechtvaardigen. De regering bouwt vaak nederzettingen dichtbij archeologische plaatsen om de historische verbintenis van het Joodse volk met de regio te benadrukken. (Oudheidkundige overblijfselen van niet-Joodse oorsprong staan intussen niet op de lijst van beschermde monumenten en worden verwaarloosd). De Israëlische overheid staat toe en moedigt aan dat kolonisten land en hulpbronnen gebruiken die de Palestijnen toebehoren. En Booking.com, Airbnb, Expedia en TripAdvisor profiteren hiervan mee en werken op die manier mee aan de onderdrukking.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist