Amnesty International: Europese lidstaten medeplichtig aan gruwel tegen vluchtelingen in Libië

Verschillende beelden toonden al de gruwelijke manier waarop vluchtelingen in Libië worden opgesloten en soms zelfs verhandeld als slaven. Amnesty International verzamelde alle feiten in een rapport en wijst met een beschuldigende vinger naar de Europese Unie. “Europese regeringen maken zich medeplichtig aan deze misdaden”, klinkt het.

Half november was op de Amerikaanse zender CNN te zien hoe jonge vluchtelingen per opbod worden verkocht in Libië. De beelden zorgden voor grote verontwaardiging.

In heel Libië zijn zo’n half miljoen vluchtelingen gestrand. De meeste van hen waren op weg naar Europa maar botsten op het stugge asielbeleid van de EU. Zo’n 20.000 vluchtelingen werden opgesloten in de detentiecentra van de DCIM (Department for Combating Illegal Migration), een afdeling van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken. Vele duizenden anderen worden vastgehouden door milities.

Het rapport van Amnesty International legt nauwgezet de verantwoordelijkheid van de Europese Unie bloot. Nadat de oorlog in Syrië de komst van vluchtelingen naar Europa deed stijgen, besloot de EU de bewaking van de buitengrenzen uit te besteden. De deal met Turkije was het eerste grote voorbeeld van zo’n outsourcing.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be