Amerikaanse Senaat stemt in met uitbreiding sancties tegen Rusland

De Amerikaanse Senaat heeft met 98 tegen 2 stemmen ingestemd met het uitbreiden van de sancties tegen Rusland. Alleen Bernie Sanders (Onafhankelijk) en Rand Paul (Republikein) stemden tegen. Naast Rusland omvat het pakket ook sancties tegen Iran en Noord-Korea.

Bernie Sanders

De wet gaat nu naar Trump, die naar verwachting geen veto uit zal spreken. Trump is weliswaar niet gelukkig met de wet, maar een veto zou ongetwijfeld overruled worden door het Congres. Bovendien kan Trump een nieuw conflict met het Huis en/of de Senaat momenteel missen als kiespijn.

Voor Poetin komt het nieuws als een onaangename verrassing: Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne min of meer toegezegd dat de sancties opgeheven zullen worden. Ook de EU is niet blij met de nieuwe sancties. Een aantal Europese bedrijven dat zwaar heeft geïnvesteerd in de Russische energiesector dreigt hard geraakt te worden.

Rusland heeft onmiddellijk gereageerd en aangekondigd een flink aantal Amerikaanse diplomaten het land uit te zullen gooien. Voortaan mogen er niet meer dan 455 Amerikaanse diplomaten aanwezig zijn in Rusland.

 

Bron: Antiwar