Amerikaanse rechts-extremisten financieren Wilders

De Stichting Vrienden van de PVV ontving vorig jaar ruim 108.000 dollar van het extreemrechtse David Horowitz Freedom Center (DHFC). Dat blijkt volgens het FD uit de jaarrapportages van de politieke partijen die vrijdag openbaar zijn gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

220px-david_horowitz_by_gage_skidmore
David Horowitz. Illustratie: Wikipedia

Horowitz maakte in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw deel uit van Nieuw Links. Hij was goed bevriend met radicale kopstukken als Isaac Deutscher – van wie hij een biografie schreef – en Huey P. Newton, voordat hij in de vroege jaren ’80 het licht zag en zich ontwikkelde tot conservatief. Daarna is het hard bergafwaarts gegaan met Horowitz. Zijn rabiate islamofobie dreef hem in het kamp van extremistische gekken als Pamela Geller en Robert Spencer, die hij via zijn Foundation ook financieel steunde.

Horowitz mag zich er ook op beroemen degene te zijn die het lastig vallen van de werkgever van politieke tegenstanders tot kunst verheven heeft. “Linkse” hoogleraren worden door lezers van Horowitz’ sites regelmatig bedreigd en universiteitsbesturen ontvangen oproepen deze gevaarlijke radicalen te ontslaan. Overigens komt GeenStijl natuurlijk de eer toe deze praktijken later in Nederland geperfectioneerd te hebben.

Horowitz liefhebbert in de beste fascistische traditie ook in knettergekke samenzweringstheorieën over linkse “organisaties” als Occupy die erop uit zouden zijn de positie van de VS te ondergraven en een communistische dictatuur te installeren.

Binnen het academische milieu in de VS worden Horowitz’ opvattingen niet serieus genomen, wat dan natuurlijk weer de paranoia over de vermeende communistische infiltratie van universiteiten versterkt.

Horowitz steunde Wilders ook in het verleden al financieel. Zo betaalde hij een deel van de verblijfskosten van Wilders tijdens diens bezoeken aan de VS.