Amerikaans Huis van Afgevaardigden veroordeelt BDS maar verklaart dat boycotten wel een recht is

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met grote meerderheid voor een resolutie gestemd die BDS ”schadelijk” verklaart omdat het erop uit is ”Israel te delegitimeren”. Dat zou ”niet in overeenstemming zijn met een tweestatenoplossing”. De stemming was 398 stemmen voor en 17 tegen. 

De resolutie is niet bindend. Het is het antwoord aan een eerder wetsontwerp dat verleden jaar werd aangenomen door de Senaat, dat het mogelijk maakte dat overheidsorganen en staten actie zouden ondernemen tegen firma’s en personen die Israel boycotten. Een aantal van 27 staten in de VS had eerder dergelijke wetgeving aangenomen. Het voorstel van de Senaat werd echter niet in het Huis in stemming gebracht, omdat het in zou gaan tegen de ”First Amendment” van de Amerikaanse grondwet die het recht op de vrijheid van meningsuiting garandeert. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, hield de stemming erover tegen.
Het Huis heeft nu, nadat het onderwerp het Huis al sinds het begin van het jaar bezighield, daarom nu in haar resolutie laten opnemen dat boycotten dus weliswaar veroordeeld moet worden (sommige afgevaardigden noemden het antisemitisch), maar dat de  First Amendment inhoudt dat boycotten wel is geoorloofd en voor iedereen een recht is.

Onder de tegenstemmers waren Rashida Tlaib, Ilhan Omar en Alexandra Ocasio-Cortez, die door president Trump onlangs nog werden beschuldigd van een anti-Amerikaanse opstelling en daarom zouden moeten terugkeren naar waar ze vandaan kwamen. De vierde van het groepje, de zwarte Ayanna Pressley uit Massachusetts, stemde vóór de resolutie.
Ilhan Omar, overigens de enige van de vier die niet in de VS is geboren (ze kwam als vluchteling uit Somalië nadat Amerikaanse troepen daar hadden huisgehouden), vroeg zich af ”Wat doen we om de vrede dichterbij te brengen? Ik denk dat die simpele vraag onze leidraad moet zijn bij elke stemming die we hier houden.” Ze had eerder gezegd de tweestatenoplossing te steunen maar dat streven naar vrede betekent dat de bezetting moet worden opgeheven. Tlaib gaf een emotionele verklaring af dat ze, als kleindochter en dochter van Palestijnen die al hun rechten hadden verloren, niet lijdzaam kon toezien hoe het recht werd beknot om de racistische politiek van Israel te boycotten.

Tlaib en Ilhan Omar hebben vorige week een ontwerp-resolutie ingediend die verklaart dat alle Amerikanen het recht hebben aan boycots deel te nemen die erop uit zijn burgerrechten en mensenrechten te bevorderen. Zij kregen steun van John Lewis, een afgevaardigde die nog met Martin Luther King voor de burgerrechten heeft gestreden. Het is nog onduidelijk of de resolutie in stemming zal komen.
De nu door het Huis aangenomen resolutie kreeg de steun van de Israel-lobby AIPAC. Ook J-Street, een zogenaamd progressievere club dan AIPAC, was vóór. J-Street had zich echter nog wel tegen het verbod van BDS in de Senaat gekeerd.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist