Ambtenaren Michigan dronken gebotteld water terwijl bevolking verzekerd werd dat drinkwater veilig was

Flint River
Flint River

Het wordt steeds duidelijker wat een enorme ramp de loodvergiftiging van het drinkwater te Flint is. In een uitzending van Rachel Maddow werd duidelijk dat het ongeveer 5000 dollar per woning zal kosten om de waterleidingen te vervangen. Met de ca. 30.000 woningen die er in Flint zijn komt dit neer op zo’n anderhalf miljard dollar in totaal. Men is namelijk weliswaar alweer teruggeschakeld van de Flint River naar de oorspronkelijke watervoorziening, maar de coating van de loden waterleidingen is aangetast en daarom wordt het water nog steed met lood besmet momenteel.

De inwoners van Flint moeten nu dus niet alleen al maandenlang duur flessenwater drinken, maar zijn er ook voor bewassing op aangewezen. Het waterleidingbedrijf houdt niettemin vol dat de inwoners van Flint voorlopig het volle pond voor hun water dat ze niet kunnen gebruiken moeten blijven betalen. Als je daarbij weet dat water in de VS aanzienlijk duurder kan zijn dan hier (100 dollar per maand is er niet abnormaal) dan valt te begrijpen dat dit voor de grotendeels zeer arme bevolking van Flint een zware extra belasting is. Die bovendien bijzonder onrechtvaardig is.

In Maddows uitzending wordt verteld hoe een overheidsfunctionaris had laten weten dat het wel vijftien jaar kon duren voordat deze reparaties allemaal uitgevoerd waren, maar een master plumber (de hoogste mogelijke certificatie als loodgieter in de VS) uit Flint liet weten dat het eenvoudigweg een kwestie van middelen is, en dat hij qua capaciteit 1000 loodgieters zou kunnen inzetten en een straat per week zou kunnen aanpakken, zolang de middelen maar ter beschikking worden gesteld. Wat neer zou komen op veel minder dan vijftien jaar.

Afgelopen donderdag kwam nog een ander, bijzonder kwalijk feit naar boven: leek uit de reeds bekende correspondentie en communicatie namelijk naar voren te komen dat de verantwoordelijke autoriteiten al van deze besmetting wisten terwijl ze de bevolking ervan verzekerden dat het water veilig was, nu is ook nog het ongelooflijke feit opgedoken dat overheidsfunctionarissen van de staat Michigan zelf wel degelijk flessenwater naar hun eigen kantoor lieten brengen.

Alhoewel het volgens mijn vriendin ter plekke vrij zeldzaam is dat een rijke, blanke elite juridisch te grazen kan worden genomen door een arme, zwarte bevolking, zie ik nu toch niet meer goed hoe gouverneur Rick Snyder hier allemaal nog mee weg zal kunnen komen. Zowel de Attorney General van Michigan als op federaal niveau zijn al ingeschakeld, en als de Amerikaanse justitie eenmaal op gang komt in grote zaken als dit, kunnen de gevolgen bijzonder ernstig uitpakken voor de personen in kwestie. Denk maar eens aan de affaires Enron en Worldcom, waarbij er mensen eenvoudigweg in de gevangenis beland zijn. Dat wil daar nog wel eens met aanzienlijk minder sissers aflopen dan in Europa.