‘Als je Nazi’s hebt, heb je AFA nodig’

Deel van de toespraak die Jerry Afriyie hield tijdens de AFA demonstratie voor Charlottesville en alle slachtoffers van racisme en fascisme.

Witte suprematie is een ziekte die wij kunnen verslaan als wij kinderen leren dat de kleur van onze huid niets zegt over de potentie of de inhoud van mensen. Het is onze taak om de volgende generatie racisme- en fascismevrij op te laten groeien. Wij moeten ons niet lenen voor de verdeel-en-heers tactiek van de politie en de media. Mensen hebben zich van mij gedistantieerd, omdat zij AFA problematisch vinden. Maar AFA is niet het probleem. Het probleem zijn de mensen die onrecht zien en van een veilige afstand toekijken. Als je nazi’s hebt, heb je AFA nodig. Want het is niet zo dat de politie iets gaat doen, noch kunnen wij rekenen op burgemeesters die het extreem-rechtse Pegida beschermen en vreedzame antiracisten in elkaar laten slaan en hun leven een hel maken. Ik heb de overheid niet hoog zitten in de strijd tegen institutioneel racisme en fascisme. Wij hebben in deze strijd alleen elkaar.

Ik hoop dan ook dat ik in jullie mijn kameraden en medestanders heb gevonden. Ik heb niets aan mensen die mijn pijn wegwuiven of het gebruiken om zichzelf te verrijken. Mensen die roepen ‘All Lives Matter’ of moslims vragen om afstand te nemen van radicale salafisten, maar racisme kritiekloos aanvaarden. Het zijn diezelfde mensen die zeggen: ‘Geef het tijd en heb geduld’, zodat zij langer kunnen genieten van hun witte privilege. Ik wil jouw comfort niet langer verlengen, ten koste van mijn waardigheid. Ik wil niet langer rekening houden met jouw gevoelens, als jij na 400 jaar niet weet of niet kunt accepteren dat ik ook gevoel heb. Ik ben het meer dan zat om telkens de bigger man te moeten spelen. De beurt is aan jou!

Marisella de Cuba
Straks gaan de kinderen weer naar school. Leer ze dat er op deze aardbol mensen zijn die niet alleen denken dat zwarte levens er niet toe doen, maar ook nog de moeite nemen om in de praktijk hun haat voor zwarte levens te laten zien. Leer ze ook over het verzet, over broederschap tussen burgers van verschillende komaf en kleur, zij die onze waardigheid verdedigen. Leer ze over AFA, leer ze over Marisella de Cuba, Jessica de Abreu en de vele onzichtbare antiracisten en antifascisten die onze waarden en normen verdedigen. Leer ze over de misdadigers, maar leer ze vooral ook over de mensen die aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Volledige tekst bij Soul Rebel Movement