Als bijstandstrekker bent u eigendom van de staat

Afgezien van dwangarbeidsinstellingen waar u op dagelijkse basis geïntimideerd en vernederd wordt, laat men u ook thuis niet met rust als u een bijstandsuitkering ‘geniet’.

In het gelinkte artikel hieronder wordt verhaald over een detectivebureau dat een vrouw van minuut tot minuut volgt om te controleren of haar vriend niet meer dan het maximum aantal toegestane dagen bij haar verblijft. Immers, dan zou er sprake zijn van samenwonen en dient de bijstandsuitkering aangepast te worden.

De vrouw heeft een lijst van de RSD gekregen. Op deze lijst moet zij iedere minuut het verblijf van haar vriend bij haar in haar woning registreren. Rechercheurs controleren dan aan de hand van hun eigen bevindingen deze opgave. Zij vraagt zich af hoe lang het onderzoek mag duren en of het geoorloofd is dat een mens 10 maanden lang van haar privacy wordt beroofd. (DeLangeMars.nl)

Nog afgezien van het bizarre feit van het (wederrechtelijk) inzetten van een particulier detectivebureau in een dergelijke kwestie, ben ik het van het moment af dat het ingevoerd werd (ik meen ergens in de jaren tachtig) oneens geweest met het afhankelijk maken van een bijstandsuitkering van iemands leefomstandigheden. Dus ik ben bijvoorbeeld ook al helemaal tegenstander van Henk Kamps aso-plan in Rutte I, om uitkeringen aan te gaan passen afhankelijk van de uitkeringen van álle gezinsleden.

Een bijstandsuitkering dient eenvoudigweg iemand in staat te stellen zelfstandig te kunnen leven, en hoe die persoon zijn of haar leven inricht is verder geheel diens zaak. Ik vind het een ontoelaatbare inmenging van de overheid in iemands privéleven en individuele vrijheid als die afhankelijkheid wel aangebracht wordt, en in het gelinkte artikel wordt duidelijk tot wat voor Orwelliaanse excessen dit kan leiden.

We gaan hier meer en meer de Amerikaanse kant op, waar bijstandstrekkers als profiterende tweederangsburgers worden gezien die gewoon moeten doen wat hun gezegd wordt en verder hun bek dienen te houden. Dit uiteraard alles onder luid gejuich van al die VVD-stemmende idioten, die de schadelijkste criminele organisatie in Nederland sinds die van Klaas Bruinsma opnieuw tot de grootste partij hebben gekozen. Maar al die zich als ‘ondernemers’ beschouwende types die daarop gestemd hebben gaan nog wel meemaken hoe gunstig dat VVD-klimaat voor hen uit zal pakken als hun ‘onderneming’ vastloopt en ze zelf in de bijstand terecht komen.