Al Qaeda verovert twee steden in Jemen

Al Qaeda heeft twee steden in het zuiden van Jemen veroverd. Volgens inwoners lanceerde AQ eerder vandaag een verrassingsaanval op de steden Zinjibar en Jaar, waarbij lokale milities volledig onder de voet werden gelopen.

Het centrale gezag is vrijwel volledig weggevallen in Jemen en AQ maakt handig gebruik van dit machtsvacuüm. Het afgelopen jaar hebben door Iran gesteunde Houthi-rebellen grote delen van het land veroverd, waaronder de hoofdstad Sanaa. Saoedische gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen maanden  hevige bombardementen uitgevoerd op de stellingen van de rebellen. Daar bij zijn duizenden burgers  om het leven gekomen en tienduizenden op de vlucht geslagen. In juli heroverde de door Saoedi-Arabië geleide coalitie de havenstad Aden, maar dat betekende voor de inwoners van die stad geen verbetering van hun lot. De stad zinkt weg in de chaos en islamistische milities hebben vrij spel. Dronesindex

Al Qaeda kan onder een deel van de bevolking op de nodige sympathie rekenen, met name als gevolg van de Amerikaanse aanvallen met drones, die nogal wat burgerslachtoffers hebben gemaakt.

Lees verder bij: ahramonline