AIVD-richtlijnen 2012: meer focus op anarchisten

“30 977 AIVD
Nr. 44 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2012

Door middel van deze brief informeer ik de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van het AIVD Jaarplan 2012. …. Het Jaarplan zelf is vanwege zijn inhoud staatsgeheim gerubriceerd en is integraal gedeeld met uw Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. ”
Etc.

Quote:

“De inzet van de AIVD op onderzoeken naar anarcho-extremisme wordt in 2012 vergroot. Anarcho-extremisme wordt gekenmerkt door een samenwerking van individuen of groeperingen die zich niet langer beperken tot een single issue (zoals dierenrechtenextremisme, verzet tegen asiel- en vreemdelingenbeleid, antifascisme, antiglobalisering, of milieuextremisme), maar op meer gebieden actief zijn en die daarbij op oneigenlijk of ondemocratische wijze extremistische activiteiten verrichten vanuit een anarchistische ideologie. De AIVD blijft actief werken aan het verhogen van het (veiligheids)bewustzijn bij bedrijven en overheidsinstellingen inzake gewelddadig verzet tegen asiel- en vreemdelingenbeleid. ” (indymedia)

22 gedachten over “AIVD-richtlijnen 2012: meer focus op anarchisten”

 1. Die behalve genoemde zaken:

  ` op meer gebieden actief zijn en die daarbij op oneigenlijk of ondemocratische wijze extremistische activiteiten verrichten vanuit een anarchistische ideologie. ‘

  Ten eerste, ben benieuwd wat die extra activiteitsgebieden zijn naast de reeds genoemde.
  En ten tweede, er bestaat geen anarchistische ideologie. Is contradictio in terminis.

  Duidelijk is dat weer gemikt wordt op de linkerzijde, zoals we van AIVD, vh. BVD zijn gewend.

 2. Ja en de neo-nazi’s laten we gewoon met rust want zijn van die aardige, lieve jongens/meisjes die helemaal niks geweldadigs doen he? Zie Breivik en in Duitsland. Wanneer wordt die AIVD nou eens wakker. Er worden ladingen wapens gevonden bij rechtse ballen en we gaan alleen de links georïenteerde mensen in de gaten houden want die zijn gevaarlijk? Wat een standaard idioten.

 3. #2 Keira Er staat in het stuk als voorbeeld van zg. anarcho-extremisme ook`antifascisme’ ,
  wat natuurlijk iets héél ergs is. We weten weer waar de `Dienst’ zich op focust.
  Ageren tegen fascisme mag ook al niet meer dus.
  `k Wist niet dat we al een rechts korporaalsregime hadden. 😥

 4. Ik zou bijna willen zeggen: ‘Verplicht Leesvoer’..

  Villa Maarheze – Bob de Graaf & Cees Wiebes

  …maar dat doe ik niet. Oh, wacht ‘es….. :mrgreen:

 5. # 9 Marcy. `Ik zou bijna willen zeggen: ‘Verplicht Leesvoer’. Villa Maarheze – Bob de Graaf & Cees Wiebes’

  Ja, ken het. Heeft alles te maken met Gladio en VVD. Sindsdien ben ik ervan overtuigd dat de VVD niet alleen doet of het een staatsorgaan is, maar dat ook daadwerkelijk is In 1948, gelijk met Israël opgericht, waarschijnlijk met US-gelden, omdat die destijds bang was dat de PvdA samen met communisten teveel macht zou krijgen, tactiek die in heel Europa werd toegepast door US, vooral in Italië waar met de Maffia een deal werd gemaakt om rechts bewind te waarborgen. Sinds oprichting van VVD werd alleen maar Amerikaans wapentuig geleverd, tot op heden, daarom is die JSF zo onbespreekbaar. Veelzeggend is dat tijdens de BVD-tijd alleen maar rechtse partijen werden toegelaten tot de geheime staatscommissie om de `Dienst’ te mogen checken.

 6. #5, Klopt, maar dit zou niet zo sjiek als kop van dociment overkomen, daarom hebben ze op andere bewoordingen ingezet.

  Samenvatting: alles wat links van VVD is en durft kritiek te uiten is staatsgevaarlijk en wordt bestreden.

  Ondertitel: Lang leve de Duizendjarige Rijk van PVV en VVD.

 7. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/30977/kst-30977-44?resultIndex=0&sorttype=1&sortorder=4
  Het complete Kamerstuk van min. binn. zaken J.W.E. Spies. Tussen de regels door lijkt dit voor meningsuitingen van anders dan rechts geen positieve belofte voor de toekomst in te houden.
  Er wordt middels dreigingsanalyses reeds geanticipeerd op onrust die zou kunnen ontstaan door een mogelijke crisis met Iran en met de sociale gevolgen van verdergaande bezuinigingen. M.a.w. het niet eens zijn hiermee zal als subversief worden beschouwd. In het verlengde hiervan, ook nogal verontrustend:
  http://webwereld.nl/nieuws/109614/nederland-leidt-project-tegen-internet-extremisme.html
  `Nederland voert een Europees project aan om terrorisme op internet te bestrijden via ‘samenwerking met bedrijven’. Hoster Leaseweb vreest een hellend vlak.’

  Samenwerking met bedrijven? Sinds wanneer zijn bedrijven weer genationaliseerd ipv. geprivatiseerd?
  In hoeverre mate wordt het begrip `terrorisme’ opgerekt? Als dat mede door het bedrijfsleven wordt bepaald zijn we helemaal terug in de corporatieve samenleving van Mussolini en het multicorporate staatssysteem in de US begin jaren `50. Welkom terug in de tijd van Mc Carthy’s heksenjacht op communisme, thans getypeerd als anarcho-activisme. Bedrijfsleven als geïnstitutionaliseerd orgaan van het Rijk. Trouwens waarom moet NL daarmee weer vooraan lopen in de EU, net als met die Eurogenfor? Brrr, griezelig land wordt het hier.

 8. Dit is het gevaarlijke van de breed uitgemeten “terrorisme” bestrijding.
  Het is bedacht en uitgewerkt door lieden die een zekere dubbel agenda altijd hebben aangehouden – in de basis mogelijk tegen de mensenrechten. Want mensen rechten mogen niet want voor de totale controle van de burgers moeten alle vrijheden ingeperkt worden.

  Letterlijk met een “klikje” is dit wetgeving door malafide politici en/of ambtenaren voor het terstond uitvoeren van totalitarisme te gebruiken.

  Dit is eigenlijk wat valt direct te verwachten met de verslechtering van de economische en politieke situatie in de wereld.

 9. #3
  [“Keira Er staat in het stuk als voorbeeld van zg. anarcho-extremisme ook`antifascisme’ , wat natuurlijk iets héél ergs is.”]
  Hier moet ik je even op de …. tikken. In de context zoals het hier staat wordt het juist gezien als een niet al te erge vorm van extremisme want er staat immers groeperingen die zich NIET LANGER BEPERKEN tot een single issue (zoals dierenrechtenextremisme, verzet tegen asiel- en vreemdelingenbeleid, antifascisme, antiglobalisering, of milieuextremisme)

 10. Ach het is niet voor niets dat het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer staat , de stad van Nawijn , vlak bij Rita’s Nootdorp .. Ultra Rechts en AIVD zijn twee maden in dezelfde stinkende stronthoop ….

 11. #14 Blijft de vraag wat nog erger is dan bv. anti-fascisme. Wat überhaupt wordt bedoeld. zoals ik in #1 me al afvroeg: `Ben benieuwd wat die extra activiteitsgebieden zijn naast de reeds genoemde.’
  Met waxinelichtjes smijten? Voor een niet rabiaatrechts blog schrijven? Burgerlijke ongehoorzaamheid?

 12. @16 .. Er vanuitgaan dat dit systeem anders kan en dat je je niet aan de meerderheid hoeft te onderwerpen als die fout zit

 13. #17 Bakra. Het Kamerstuk belichaamt de ultieme vrees van een overheid die bang is voor haar eigen burgers, te verstaan als burgers die niet meemarcheren op het ritme van de media- en consumptie-industrie.
  #15 Jouw quote: `Ach het is niet voor niets dat het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer staat , de stad van Nawijn , vlak bij Rita’s Nootdorp .. Ultra Rechts en AIVD zijn twee maden in dezelfde stinkende stronthoop ….’
  Inderdaad ziet de `Dienst’ al sinds `45 uitsluitend en exclusief dreigingen bij zg. `links. Vroeger toen `het’ nog BVD heette zat het trouwens aan de Kennedylaan in het Haagje, zo’n grijze betonkolos met rijen antennes op het dak, leek wel een CIA-enclave.

 14. #18
  We (een paar PSP-ers en ik) hadden ooit een keer een ludieke actie. Voedselhulp aan de VS. We hadden gelezen dat er jaarlijks zo’n 40.000 mensen in de VS omkwamen van honger en kou. We hadden een voedselpakket samengesteld met wat blikjes, koekjes, kaas en een zakje nootjes 4 (antraciet)
  We wilden het pakket aanbieden aan de Amerikaanse ambassadeur. Aanvankelijk konden we de ambassade gewoon binnenkomen, maar we moesten over een uurtje terugkomen dan had de ambassadeur wel even tijd.
  Toen we terugkwamen was de deur op slot. Via de intercom werd ons verteld dat de ambassadeur geen prijs stelde op onze actie. Tevens werden er een aantal zaken opgesomd over ons die alleen maar via afluisteren kon zijn verkregen en het moest bij mijn bedrijf zijn gebeurd. Het PSP-pand was namelijk in de fik gestoken en onze ruimte (drukkerij) diende als tijdelijk vergaderruimte. Wat een beetje schokkend was, was dus dat de VS inlichtingen over ons had verkregen die waarschijnlijk afkomstig was van de BVD (nu dus AIVD) Ik weet niet of Reagan op de hoogte is gesteld van onze activiteiten, maar het schijnt in ieder als ernstig te zijn opgevat.
  Op de terugreis waren we een beetje sneu en aangeslagen, temeer omdat de Nieuwe Revu verslaggever die we bij ons hadden, na het horen van onze misdaden in paniek was weggerend. Hij wou niks meer met ons te maken hebben. Maar we bedachten toen ook dat het eigenlijk helemaal niet zo raar was, wat de CIA/BVD had gedaan. We hadden namelijk heel gemakkelijk een aanslag o.i.d. kunnen plegen als het feest wel was doorgegaan. En wat was er dan gebeurd?
  M.a.w. ik kan dus af en toe wel begrip opbrengen voor de AIVD. (Wat uiteraard iets heel anders is als sympathie.)

 15. #1i Henk: `M.a.w. ik kan dus af en toe wel begrip opbrengen voor de AIVD.’ Toch heeft die niet kunnen voorkomen dat, ik neem aan, rabiaatrechts jullie PSP-pand in de hens heeft gezet.

 16. #20
  Dat maakt(e) het ook een beetje tweeslachtig. Want ook toen ging er veel meer aandacht naar (extreem) links dan naar extreemrechts . Ik weet geen goede definitie wat extreemlinks inhoudt. Toen bijvoorbeeld Rara bomaanslagen pleegde die gericht waren tegen de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika was dat misschien “extreem”. Maar stel dat dit soort clubs dat niet hadden gedaan wat dan?
  Tot ’68 had de VS rassenwetten en de protesten ertegen werden stelselmatig als terroristisch en afkomstig van linkse extremisten gezien. Er was een moord (op MLK) door een extreemrechts figuur voor nodig om er een eind aan te maken.

 17. #21
  Ter aanvulling:
  Je blijft altijd met dilemma’s zitten als actievoerder al dan niet extremistisch.
  Toen rara haar aanslagen pleegde zat Nelson Mandela al driftig op staatskosten een cursus “Hoe wordt ik president” te volgen en niet meer in de gevangenis. Die aanslagen waren dus onnodig…! Of …waren ze dus onnodig? Er is nooit een goed antwoord op te geven.
  Zie ook maar in Israël. Wij noemen de aanslagen tegen Israël verzetsdaden zoals we dat ook deden bij het verzet in Nederland tijdens WOII. Maar hoe noem je ze als je als Jood in Israël woont? Dikke kans dat je ze dan ook als terroristisch gaat omschrijven.
  Een oom van me heeft tegen Franco gevochten. Hij werd ook door de Nederlandse regering als terrorist beschouwd. Later is hij geridderd om wat hij in het verzet had gedaan.

Reacties zijn gesloten.