Het agentenvolgsysteem in Kunduz

Defensiespecialisten van de Tweede Kamer hebben afgelopen week Kunduz bezocht, teneinde vast te kunnen stellen wat er zoal van die politiemissie terecht is gekomen.

Eén probleem is dat diverse agenten in opleiding geheel van de radar van het Agentenvolgsysteem verdwenen zijn.

Dat Agentenvolgsysteem intrigeert me wel. Wat zou daarin staan?

Het is ongetwijfeld een of ander haastig omgeklust CRM-pakket waarin normaliter allerlei salestypes hun klantinformatie bijhouden, met daarin opmerkingen als “Aan deze heikneuter gaan we nooit wat verkopen! Dat was de laatste keer dat ik naar Stadskanaal afreis!”

Nu echter moeten daar agenten in Afghanistan worden gevolgd. Ik stel me zo voor dat de laatste entries voor diverse agenten iets als volgt moeten bevatten:

“Agent in Opleiding Mohammed  werd het laatst waargenomen bij struik3, groeiende 30 meter ten noord-noord-oosten van checkpoint Alpha, in geforceerd marstempo in de richting gaande van zandhoop 5, daarbij een Kalashnikov AK-47 dragende waarvoor het wapenkaartje NIET – herhaal NIET – was afgetekend, en bovendien baarddragend waarvoor vereist VRA* niet – althans niet tijdig voor zover het de informatie van ondergetekende, zijnde Wachtmeester 2e Klasse Neutelenboom –  ingediend was zijnde geworden.

Op de binnenkant van de deur van de opbergruimte voor de PSU** van Agent in Opleiding Mohammed werd een afbeelding aangetroffen van een drone die de bataljonscommandant van het Kunduz Opleidingsbataljon op onfortuinlijke wijze trof in specifiek lichaamsdeel, waarvan beschrijving Artikel 22 van het Reglement Betreffende de Krijgstucht (PDF) op grove wijze zou overtreden. Dit niet willende doende zijnde, beperk ik, Wachtmeester der 2e Klasse Neutelenboom, mij derhalve tot deze generieke beschrijving van het aldus aangetroffene in voornoemde opbergruimte, zijnde bewijsstuk A.”

Wat jammer dat Jolande Sap dit niet meer mag meemaken.

* Verzoek-, Raadpleeg-  Aanvraagformulier
** Persoonlijke Standaard Uitrusting