Advies: legitimeer de illegale praktijken van de inlichtingendiensten

aivd leest met u meeNog steeds is het voor de inlichtingendiensten niet toegestaan om via kabel en glasvezel burgers in bulk af te tappen. Maar de staat vertrouwt haar burgers voor geen meter en dus gebeurt het, vaak in samenwerking met buitenlandse veiligheidsdiensten, op grote schaal.
Het is zelfs zo dat de Nederlandse Inlichtingendiensten zich hebben laten adviseren door:

Engelse collega’s hoe ze het internetverkeer kunnen aftappen. Volgens de Britse krant The Guardian staat in gelekte documenten van Edward Snowden dat de Britse afluisterdienst GCHQ Nederland heeft geholpen. “De Nederlanders moeten een aantal wetten wijzigen voordat ze op dezelfde manier kunnen functioneren als de GCHQ. We bieden Nederlandse advocaten juridisch advies over hoe wij daarmee zijn omgegaan”.

Dus is het totaal niet vreemd dat de door de regering in het leven geroepen commissie Dessens concludeert:

De geheime diensten AIVD en MIVD moeten meer bevoegdheden krijgen om internetverkeer af te tappen…

…Er moet nader onderzocht worden of de huidige wet voldoende rechtstatelijke en democratische garanties bevat voor de samenwerking met buitenlandse diensten

Het toezicht op de naleving van de wet moet in handen van de minister en door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten blijven en bovendien zou de minister toestemming moeten verlenen. Dat dit toezicht tot nu toe nog wel eens faalt bewijst de onthulling in het NRC dat:

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD breekt in op de servers van internetfora. Op die manier worden de gegevens van alle gebruikers van die webfora verzameld.

3 gedachten over “Advies: legitimeer de illegale praktijken van de inlichtingendiensten”

 1. Ik snap die heisa helemaal niet.
  Via een ommetje worden we allemaal afgetapt en massaal afgeluisterd omdat de Engelse GCHQ in sommige opzichten verder is gegaan dan NSA zelf.
  Dan worden de gegevens vriendelijk aan onze AIVD/MIVD geleverd en daar is Kees mee klaar.

  Commissie Dessens stelt vast dat op dit moment de inlichtingen diensten buiten de wettelijke kader opereren, daarom: “De geheime diensten AIVD en MIVD moeten meer bevoegdheden krijgen om internetverkeer af te tappen..”

  Zo simpel is dat.

  De Politiestaat moet dus nog officieel aangekondigd worden. Daar komt het op neer.

 2. De ned. inlichtingendiensten doen illegale dingen, dus snel de wetten aanpassen… et voilà: Het is niet meer illegaal.

  Zo, lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht èn… snaveltjes toe,… slaap lekker ( terwijl de inlichtingendiensten DUS (Godverdomme) op de oude tred hun belangrijk ‘werk’ kunnen ( …èn dan ook MOGEN) voortzetten.

  Oh, ja: Hoe heette die kàpstok ook alweer, waaraan, net zoals ‘in the states’, alles aan òpgehangen wordt: …Oh ja, ik weet ’t weer: STAATSVEILIGHEID.

 3. Benjamin Franklin: Every society that will give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and loose both. Mvrgr.

Reacties zijn gesloten.