Actievoerders eisen einde onderhandelingen over transatlantische vrijhandelsakkoord (TTIP)

Op vrijdagochtend, 17 april, namen tientallen mensen deel aan de ‘TTIP lobby tour’. De invloed die lobbyisten van de voedingsindustrie en de landbouwsector hebben bij de TTIP-onderhandelingen is de actievoerders een doorn in het oog. Het Transatlantic Trade en Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU is het grootste vrijhandelsverdrag uit de geschiedenis.

Sinds 2013 onderhandelen de Europese Unie en de VS in het geheim over het TTIP, het Transatlantic Trade en Investment Partnership. Het betreft een vrijhandelsakkoord, dat zoveel mogelijk restricties voor de handel tussen de twee blokken wil wegnemen. Met andere woorden: de regels die in Amerika gelden, moeten in Europa worden geaccepteerd, en omgekeerd.

Aan de vooravond van deze onderhandelingensronde in New York op 20 April, bezetten actievoerders de afdeling landbouw van de Europese Commissie. Uit onderzoek van de Brusselse lobby-watchdog Corporate Europe Observatory (CEO) blijkt dat de TTIP onderhandelingen worden gedomineerd door multinationals en corporate de belangen van grote particuliere ondernemingen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be