“Actie tegen vervuiling door multinationals is geen misdaad”

Als dier verklede activisten van het EZLN hielden op 15 juni 2017 een flashmob aan het Brussels Justitiepaleis. Negen mede-activisten worden daar voor de rechtbank gedaagd door het European Crop Protection Agency, een lobby-organisatie van de pesticide-producenten, voor ‘beschadiging van onroerende en roerende goederen’ tijdens een actie op 9 mei 2017 in de kantoren van deze organisatie.

Het EZLN (Zoölogisch Ensemble ter Bevrijding van de Natuur – Ensemble Zoologique pour la Libération de la Nature) is een ludieke actiegroep die eind 2015 werd opgericht. Ze voerden regelmatig acties tegen Bayer-Monsanto, TTIP, tegen banken, tegen de autoindustrie. Dat doen ze door als dieren verkleed onverwacht te verschijnen in de kantoren van Europese instellingen, lobby-organisaties en banken.

Op 9 mei 2017 voerde het EZLN een dergelijke actie in de kantoren van het European Crop Protection Agency, de grootste lobby-organisatie van de sector der pesticideproducenten in Europa. Daarbij werd graffiti gespoten op meubels, muren en vensters van de kantoren. Ze gebruikten daarbij volledig afwasbare, niet toxische waterverf. Tevens werden aarde en boombladeren verspreid door de kantoren. Negen van de deelnemers aan die actie worden nu op 15 juni in kortgeding voor de rechtbank gedaagd voor het “aanbrengen van graffiti en schade aan onroerende en roerende goederen”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be