Actie: “Stop het uitpersen van sinaasappel-plukkers”

ekooid in een enorme trolley voerden leden van het internationale Supply Cha!nge op 13 oktober actie voor de Hilton in Antwerpen.daar ging de Juice Summit door, een top met de belangrijke spelers van de fruitsappenindustrie. Met hun actie eisen ze aandacht voor de 24500 werknemers die uitgebuit worden in de fruitsapindustrie in Brazilië.

Activisten uit België, Frankrijk en Duitsland rolden voor de ingang van het Hiltonhotel in Antwerpen een rode loper uit bedekt met foto’s van de Braziliaanse arbeiders.

“Werknemers en vakbonden zijn niet uitgenodigd op deze ‘Juice Summit’, dus brengen wij hun stem naar hier”, zegt Alice Bordaçarre van ActionAid France-Peuples Solidaires. “Sommige mensen die hier in dit hotel aan de top deelnemen leiden bedrijven die giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken op plantages waar werknemers zonder bescherming sinaasappels plukken die als sap verkocht wordt in Europa. Deze pesticiden zijn verboden in de EU, maar de EU importeert ze wel via deze fruitsappen.”

De activisten willen druk zetten op de Europese supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Tweederde van alle sinaasappelsap wordt verkocht in onze supermarkten als huismerk. Supermarkten in Europa hebben daarom een directe impact op de werkomstandigheden van werknemers wereldwijd en op de schade door pesticiden aan het leefmilieu.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be