Achtergelaten als zombie…

Een korte verklaring: het is achteraf makkelijk te zeggen dat zogeheten progrock een en al ellende was/is. Maar het alternatief was tinnef of oldies. Het uiteengroeien van behoorlijke pop(rock)muziek en hitparade was al een tijd aan de gang maar kreeg zijn beslag in de volle jaren zeventig.
Even leek het bij de westerburen weer goed te komen maar tenslotte heeft het gejammer en gejank dat ook werkelijk niets meer met rock’n’roll in welke gedaante dan ook te maken heeft, gewonnen.
En ja, de jaren zeventig zijn de jaren van de progrock.
Zoals Norman Barrington zei over Caroline in dat decennium: wij hebben miljoenen jongeren een alternatief voor Abba en Mud (of wat was het ook alweer? Showaddywaddy?) bezorgd. Zo lagen de kaarten tot 1977 in ieder geval.
Amen.
Voort met de “27 van Arnold” uit de top-2000.

14. Dreamboat Annie/Crazy on you, Heart
Het mooie eerste nummer dat op de LP vergroeid is met het volgende wordt overigens niet genoemd.
15. Move on up!, Curtis Mayfield

De lijst is heel bleek, dat komt natuurlijk doordat zij van goede smaak moet getuigen, dus oppervlakkige muziek hoort er niet tussen, nietwaar. Dus ook bij voorkeur niets om op te dansen. Zo staat Rock around the clock er niet eens in.
Maar die witheid is een van de dingen die mij bij het bekijken van de lijst ergeren. Maar of het de moeite van die ergernis waard is?
16. Steppin’ out, Joe Jackson
17. Days, The Kinks
Ook mooi van Kirsty MacColl

18. Green onions, Booker T & the MG’s
Ja hoor eens, die staat in mijn mogelijke top-100, het moet niet beter worden
19. Zeven dagen lang, Bots

Valt nog mee in deze dagen van rechts-(anti)culturele terreur, maar het zal dan ook wel om het drinken gaan…
Het origineel van Alan Stivell komt nog wel weer eens.
20. Reelin’ in the years, Steely Dan
In mijn top-2000 zouden de heren Becker & Fagen met meer vertegenwoordigd zijn, denk ik, maar niet met de nummers die in de lijst zijn genoemd.
Maar ja, 1% van die hele top-2000 bestaat al uit Nick & Simon en Anouk. We dienen Anouk lief te hebben, dat weet ik wel, maar DERTIEN nummers aller tijden?
21. Emma, Hot Chocolate
Een zelfmoordnummer en een van die nummers die mij bij de eerste keer horen tot tranen brachten. Staat denk ik wel in mijn top-100. En dan een van de zes “zwarte” nummers die mijn 2000-goedkeuring kunnen wegdragen.
Over deze volgende word ik echter gewoon kwaad.
22. Don’t let me be misunderstood, Nina Simone
Ik hoorde haar geïnterviewd door Mike Allen op Caroline, toen de Animals met dit nummer een hit hadden. 1965. Hoe vond je het dat zij er mee vandoor zijn? Ik huilde en schreeuwde, maar wat kan ik er aan doen?
Zie ook: Little Richard, Bessie Banks, Earl Jean, Irma Thomas, de Valentinos en noem maar op.
En ja, ik had spijt van mijn Animalssingletje, mede omdat het zo’n continentale mix was met het orgeltje op de voorgrond. Later heb ik er voor gezorgd dat deze uitvoering alsnog in onze “alternatieve” top-20 van zeker radiostation kwam. Dan schrijven we als ik het mij goed herinner 1983. Maar dit is dus NOOIT een hit geweest in msm-Nederland.
Net zo min als Summer is over, een b-kantje van Dusty Springfield. Misschien staat het er in doordat de zusjes Paay doedoededoededoedoe er een Veronicajingle op gemaakt hebben. En Veronica, het stelletje bommengooiers, dat valt goed bij de Mensen in het Land.
Dit is de a-kantversie. Kent u niet, wel?

Frank Ifield (ook niet vertegenwoordigd met I remember you).
Omdat tot mijn ergernis geen nummer van Johnny Cash uit de lijst er bij mij doorheen komt even een nummer met bijna dezelfde titel.

En nee, ik ben een loyaal liefhebber van de zangeres die al in 1964 weigerde in apartheid-Zuid-Afrika op te treden voor gescheiden publiek, maar de nummers die “men” zo geweldig blijkt te vinden komen niet in mijn top-2000. Ik moet streng zijn. Ik heb trouwens altijd een afkeer gehad van You don’t have to say you love me, natuurlijk haar grootste hit.
23. Complainte pour Sainte-Catherine, Kate & Anna McGarrigle
24. Backstabbers, O’Jays
25. Love is a stranger, Eurythmics
Ik ben een beetje boel afgeknapt op Annie Lennox solo, doebedoebedoebdoebdoeb ahaaa, maar ik zal eerlijk toegeven dat deze waarschijnlijk nog hoog zal eindigen bij mij.

26. Walking on sunshine, Katrina & the Waves
Het verbaast mij nogal dat dit nummer er in staat, het is rock’n’roll tenslotte.
27. Short people, Randy Newman
Wordt de ironie hiervan begrepen? In Nederland anno bijna 2014?

Zevenentwintig, dat is dus 1,35% van die hele top-2000 die mogelijk met de mijne overeenkomt.

“We hebben het er nog wel eens over”.

2 gedachten over “Achtergelaten als zombie…”

Reacties zijn gesloten.