ABP financiert ontbossing in voormalige Nederlandse kolonie

Linus Batia Omba (29) laat zich niet snel bang maken, maar deze keer wel. “Ze richtten vlak boven mijn hoofd. De kogel raakte mijn haar, maar ik was niet gewond.” De bewoner uit Indonesisch Papua vertelt hoe Indonesische militairen hem intimideren omdat hij opkomt voor de landrechten van de Mandobo, die sinds jaar en dag wonen in het gebied waar nu een palmolieplantage ligt.

Zo begint een bericht over hoe een palmolieplantage regenwoud vervangt in het regentschap Merauke. Dat klinkt nog knap koloniaal, “regentschap”, nog uit de tijd van Nederlands Nieuw-Guinea. Welnu, denk niet dat Nederland niet meer betrokken is bij de verlaten en verraden kolonie. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds investeert in op zijn minst een Koreaanse palmolieplantage in dit gebied.

Omwonenden vertellen dat ze voor de komst van de plantage niet voldoende geïnformeerd zijn over het gebruik van het land waar ze woonden. Ook legden ze uit dat een rivier die voorheen als drinkwaterbron fungeerde, verontreinigd is omdat het plantagebedrijf zijn afvalwater er loost. PT BIA is grotendeels in handen van Posco Daewoo, een Zuid-Koreaans bedrijf gespecialiseerd in internationale handel, staalverwerking, olie, gas, steenkool én palmolie. Het Nederlandse ABP investeert vier miljoen euro in Posco Daewoo en in totaal ruim 174 miljoen euro in alle bedrijfsonderdelen van Posco Daewoo, Posco en Daewoo.

Lees verder bij de bron