Aanval op Bouchallikht is onderdeel van patroon

De afgelopen week is onze medestrijder in de beweging voor klimaatrechtvaardigheid, Kauthar Bouchallikht, door rechts onder vuur genomen. Wij steunen Bouchallikht en kennen haar als een toegewijde activist en bevlogen idealist. De campagne tegen Bouchallikht is niet gestoeld op standpunten van haar zelf, maar bestaat geheel uit guilty by association. Dit is niet de eerste keer en onderdeel van een vast patroon.

We zien de afgelopen maanden steeds vaker hoe onderdrukte groepen en delen van links onder vuur worden genomen. De dynamiek hierachter is steevast hetzelfde: een rechtsradicale ‘speurneus’ doet aantijgingen aan het adres van een links persoon, dit wordt vervolgens groter gemaakt op social media door een netwerk van extreemrechtse media, politici en trollen en komt vervolgens ook bij gevestigde media terecht.

Een dergelijk patroon zagen we ook in de rechtszaak rond de racistische aanvallen op journalist Clarice Gargard. Na de door rechts veroorzaakte ophef werd de Officier van Justitie zelfs van deze zaak afgehaald, omdat deze zich in haar vrije tijd tegen discriminatie inzet – wie tegen discriminatie is, is volgens extreemrechts namelijk per definitie ‘niet neutraal’. Afgelopen weken werden ook FNV-bestuurders Demirtas, Boufangacha en Jong aangevallen omdat ze zich tegen racisme durven uit te spreken.

Het is pijnlijk om te zien dat gevestigde media hier kritiekloos in mee lijken te gaan en zo steun verlenen aan de intimidatiecampagnes. Zo noemde de NOS in haar artikel over Bouchallikht, Carel Brendel, die een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën, een ‘publicist’. Volgens het Algemeen Dagblad is het twitteraccount Vizier op Links, dat adressen publiceert van linkse mensen, een ‘activistisch platform’.

Op deze manier probeert extreemrechts linkse activisten, mensen van kleur, vrouwen en moslims te intimideren en monddood te maken. En het blijft niet bij (social) mediageweld. Dezelfde kanalen delen nu informatie over de protesten van Kick-Out Zwarte Piet en roepen hun volgers op om te komen. Afgelopen zondag nog maakten honderden hooligans met geweld het protest van KOZP in Maastricht onmogelijk. Deze dynamiek wordt steeds dreigender.

Wij schrijven deze verklaring omdat we ons realiseren dat als wij nu niet zij-aan-zij staan met de slachtoffers van dit soort campagnes, wij straks zelf aan de beurt zullen zijn. Solidariteit is altijd een van de kernwaardes van de progressieve beweging geweest. Het is ook de enige manier waarop we de strijd tegen de klimaatcrisis en racisme aan kunnen gaan.

Ondertekend door:

Achraf El Johari (Jongerenburgemeester van Amsterdam)
ActionAid Nederland
Animal Rebellion Nederland
Asian Raisins
Beats Against Coal
BIJ1
Black Renaissance
Blauwe moskee
Both ENDS
Building The Baileo
Code Rood
Code Rood Groningen
Collectief tegen Islamofobie
Comité 21 maart
De Bovengrondse
De Goede Zaak
Decolonize Groningen
Delta
DENK Amsterdam
Diversity Media
Dwars, GroenLinkse jongeren
EMCEMO
Extinction Rebellion Nederland
FITE QLUB
Fnv Schoonmaak
Fossielvrij NL
Fossil Free Culture NL
Fossil Free Feminists
Fossil Free Maastricht
Four Worlds Europe
Free West Papua Campaign Nederland
Fridays for Future
Grutjes
Haagse Stadspartij
Internationale Socialisten
Jongeren Milieu Actief (JMA)
Justice and Peace
Kleur de Kamer
KlimaatActieNijmegen
Klimaatcoalitie Maastricht
KMAN
Love Foundation
Maastricht for Climate
NIDA
NIYA – Young Adults
Pan Asian Collective
Precious Plastic Maastricht
Queer is not a Manifesto
Queers4Climate
RADICAAL, Politieke Jongeren BIJ1
Re-peat
Reclame Fossielvrij
Rhythms of Resistance
S.P.E.A.K (Moslimvrouwen collectief)
SAP Grenzeloos
Stichting Bekeerling
Stichting Commons Network
Stichting Here to Support
Stichting Meld Islamofobie
Stichting Multicultureel Schiedam (SMS)
Stichting Nederland Wordt Beter
Stichting Okaz
Transnational Institute (TNI)
Utrecht Klimaatneutraal 2030
Utrechtse Klimaat Coalitie
Vrije Bond Utrecht
We Promise
Weg van Verdriet
Wij Blijven Hier!
WISE

Deze verklaring is hier te ondertekenen. Wij updaten de lijst regelmatig.

– Overgenomen, inclusief uitgelichte afbeelding, van Code Rood
Krapuul heeft de verklaring ook ondertekend