Aantal door racisten gepleegde moorden in Duitsland veel hoger dan gedacht

Gedenkteken in Kassel voor slachtoffers van de NSU

Het aantal racistisch gemotiveerde moorden in Duitsland is waarschijnlijk veel hoger dan tot voor kort werd  aangenomen. Officieel zijn de afgelopen twintig jaar 63 mensen om het leven gekomen als gevolg van extreemrechts geweld. In werkelijkheid zijn waarschijnlijk ruim 800 mensen vermoord door fascisten. Dat blijkt uit analyses van het Bundeskriminalamt (BKA).

Toen in 2011 duidelijk werd dat de “Nationalsozialistischen Untergrund” (NSU) een reeks moorden gepleegd had, besloot het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken een aantal oude zaken nog eens onder de loep te nemen. Ruim 3300 zaken werden opnieuw bekeken. Het BKA concludeert dat er in 849 gevallen mogelijk sprake is van een rechts-extremistisch gemotiveerde moord.

Niet alle onderzochte moorden werden ingegeven door racistische motieven. Ook gehandicapten en met name daklozen zijn regelmatig het slachtoffer van extreemrechts geweld. Voor fascisten zijn gehandicapten en daklozen tweederangsmensen die geen produktieve bijdrage leveren aan de maatschappij en (dus) geen bestaansrecht hebben.

Bron