Aantal doden in Gaza stijgt tot 12, ook een slachtoffer in Israel

Israelische vliegtuigen hebben volgens de krant Haaretz meer dan 200 luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, tegen ongeveer 400 raketten die vanuit Gaza naar Israel zijn afgeschoten. Volgens de krant Haaretz gaat het geweld in Gaza nog wel even door. Premier Netanyahu heeft orders gegeven om de ”heftige aanvallen voort te zetten en de troepen te versterken met pantsereenheden, artillerie en grondtroepen’, meldt de krant.
Het aantal slachtoffers in Gaza is intussen opgelopen tot 10 sinds het begin van de vijandelijkheden, afgelopen vrijdag. Israelische vliegtuigen bombardeerden een groep jongeren bij de ingang van het Maghazi-kamp en daarbij werden de 26-jarige Mahmoud Subhi Essa en de 24-jarige Fawzi Bawadi gedood.
Eerder vielen onder meer een 26-jarige zwangere vrouw en een 14 maanden oude peuter ten prooi aan Israelische bombardementen op hun huis. Het Israelische leger geeft daar het gebruikelijke (en hoogste waarschijnlijke onware) commentaar op dat de vrouw en de baby door een raket vanuit Gaza zelf zouden zijn getroffen.

Ook meldt het dat het allemaal doelen van de Islamitische Jihad en Hamas bombardeert, zoals oefenplaatsen, tunnels en afvuurinrichtingen, maar ook huizen van leden van de bewegingen waarin wapens zijn verstopt. Op die manier worden blijkbaar de aanvallen op woongebouwen waardoor tientallen families dakloos werden gerechtvaardigd. Ook meldt het Israelische leger dat van de doden zes man lid waren van de verzetsbewegingen, terwijl er vanuit Gaza aanwijzingen zijn dat dit hoogstesn geldt voor twee van de tien. Het is overigens gebruikelijk dat de berichten van de Israelische voorlichtingsdienst uitermate gekleurd zijn.
In Israel viel intussen ook een dode als gevolg van het geweld. In Ashkelon overleed de 58-jarige Moshe Agadi nadat een raket zijn huis had getroffen. Er waren afgezien daarvan alarmmeldingen in Kiryat Gat, Kiryat Malahi, Sderot, de Eshkol-regio en andere niet ver van Gaza liggende gebieden. Ook Rishon Lezion (8 km ten zuiden van Tel; Aviv) opende de schuilkelders.

Haaretz citeert een woordvoerder van Hamas die zegt dat er geen luwte in de strijd is te verwachten voordat er beweging komt in de besprekingen onder leiding van Egypte tussen Israel en Hamas in Cairo. Een Israelische minister, Tzachi Hanegbi, zegt daarentegen dat het Israelische kabinet zich niet bewust is van het feit dat er nog steeds onderhandelingen zouden zijn. Het oorlogsgeweld verleent al met al een wat wonderlijk decor aan het Eurovisie songfestival dat volgende week zal plaatsvinden in Tel Aviv.
De oorlog verstoort ook de festiviteit van de vastenmaand Ramadhan, die maandagavond begint.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist