Aanslagen op synagoge en kebab-restaurant in Halle (Duitsland) + Updates

In het Saksische Halle zijn vanmiddag aanslagen gepleegd op een synagoge en een kebab-restaurant. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen. Meerdere mensen raakten gewond. De politie heeft één persoon gearresteerd. De dader is een neo-nazi. Eerdere berichten dat mogelijk twee andere daders in een auto gevlucht zouden zijn, lijken niet te kloppen.

De schutter wilden bij de synagoge naar binnen, maar dat mislukte. Daarop opende hij het vuur op mensen die buiten de synagoge stonden. Het tweede slachtoffer viel in het kebab-restaurant.


De schutter zou ook een of meerdere handgranaten hebben gegooid.

Aanvulling: volgens online.focus is er ook een aanslag gepleegd op een kebabshop in Halle.

Aanvulling: de eerste beelden van de (zwaar vermomde) dader. De beelden zouden afkomstig zijn uit de straat waar zich de kebabshop bevindt:


Aanvulling: de beide dodelijke slachtoffers zijn waarschijnijk passanten, die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevonden.

Aanvulling: meer beelden van de dader


Aanvulling:


Aanvulling: het OM spreeekt inmiddels voorzichtig over een ‘extreemrechtse terreurdaad’


Aanvulling: één van de daders is tijdens een vuurgevecht met de politie zwaar gewond geraakt en ligt momenteel onder het mes.

Aanvulling: zwaarbewapende politie-eenheden zouden een woning in het dorpje Wiedersdorf, even ten oosten van Hallen, bestormd hebben.

Aanvulling: de schutter heeft geen handgranaat gegooid, maar een zelfgebouwd explosief voor de deur van de synagoge geplaatst.

Aanvulling: volgens de laatste berichten zou het om slechts één dader gaan. Waar de wilde verhalen over bestormingen en auto-achtervolgingen vandaan komen, is niet duidelijk.

Aanvulling: een journalist van Breitbart (ja, ja, ik weet het) zegt de video die de terrorist maakte gezien te hebben.  Hij bevestigt dat het om een neo-nazi gaat.


Aanvulling: de schutter is een 27-jarige Duitser, ene Stephan B. Hij heeft geen strafblad. Spiegel Online bevestigt het verhaal van Tomlinson hierboven.