Vivian Jansen is een vrouw (50+) uit Deventer die haar hele leven hard heeft gewerkt in ploegendienst. Ze heeft altijd mannenwerk gedaan in een technisch beroep. Ze heeft een chronische ziekte, lichte hartproblemen “en door al dat gezeur heb ik ook nog eens een te hoge bloeddruk”, zo zegt ze. Werkgevers heeft ze daarover nooit verteld, uit angst haar werk te verliezen. Maar een aantal maanden geleden verbood een arts haar nadrukkelijk om nog in ploegen te gaan werken. Vivian heeft de laatste jaren, in totaal anderhalf jaar, een dwangarbeidtraject gedaan via Sallcon Werktalent.
Nu zit ze sinds december 2012 weer in een nieuw traject, voorlopig gericht op solliciteren. Ze had al een vrijwilligersbaan van 30 uur. Maar dat maakt de gemeente Deventer niets uit: zoals velen in de bijstand is Vivian in een traject gedwongen. Met haar ervaring uit eerdere dwangarbeidtrajecten heeft Vivian een duidelijk voordeel bij het psychisch overeind blijven in deze onrechtvaardige situatie. Ze laat zich geen knollen voor citroenen verkopen, schrijft de Cliëntenraad aan, en stelt zich weerbaar op tijdens het verplichte traject, dat ze als zinloos ervaart.
Vivian: “Ik ben ooit werkloos geworden door een reorganisatie. Ik kwam daardoor terecht bij reïntegratiebureau Alexander Calder dat, gedurende de maanden dat ik er geweest ben, niet echt veel voor mij kon betekenen. Behalve een aanbod om taxi te gaan rijden, in een project dat je echt opgedrongen werd omdat ze er niet genoeg mensen voor konden krijgen. Dat heb ik geweigerd omdat ik een vrouw ben die niet in de nacht mag rijden. Daardoor zou ik gehandicapte kinderen naar school moeten brengen. Ik heb daar echter niet het geduld voor, en zou daar doodongelukkig van worden. Dat kwam mij op een fikse ruzie te staan waarbij werd gedreigd om mijn WW-uitkering stop te zetten, wat overigens uiteindelijk niet is gebeurd.”
Dwangarbeid
“Ik ben destijds onder een uitzendconstructie via uitzendbureau Dynamo, dat eigenlijk gewoon Sallcon Werktalent was, gedwongen 32 uur per week doosjes te vullen – als er al werk was – en dat begeleid werd met de nodige dwang en intimidatie op de werkzaal. Anderen gingen met een busje naar Talens Verf in Apeldoorn, waar je kon gaan werken voor je uitkering. Veel mensen hebben dat gedaan omdat ze de keus hadden tussen de werkzaal en dat. De besparingen bedroegen volgens de ramingen 1,5 miljoen euro. Ik ben toen naar een fabriek gegaan waar ik onder de vlag van Dynamo ‘met behoud van uitkering’ 32 uur per week gewoon meegedraaid heb in de productie. Ik heb in al die maanden dat ik daar geweest ben eenmalig een keer 50 euro erbij gekregen voor de getoonde inzet. Totdat twee zware operaties een eind maakten aan mijn carrière.”
Vrijwilligerswerk
“Direct toen ik beter was na mijn operaties, kwam ik terecht bij Chainworks. Die wilde je vrijwilligerswerk laten doen, en dan graag in de door hen uitgezochte organisaties. Toen ik op eigen initiatief contact had opgenomen met de Voedselbank om daar te gaan helpen en voor een gesprek werd uitgenodigd, vond mijn Chainworks-consulent het nodig om hen te bellen en opdringerig te gaan doen. Daardoor kregen de mensen van de Voedselbank een totaal ander beeld van mij dan in ons gesprek naar voren kwam. Ze vonden het een nare man, en waren eigenlijk een beetje boos dat hij zo raar bleef aandringen, maar mijn vrijwilligerswerk daar ging mooi niet door.”
Seksisme
Tijdens het Chainworks-traject werd Vivian seksueel geïntimideerd. “De consulent zei bijvoorbeeld dat hij niet snapte dat ik geen werk had. Ik kon volgens hem toch met een laag decolleté gaan solliciteren. En zo nog meer seksueel getinte opmerkingen. Hij stuurde ook om negen uur ‘s avonds een sms-je dat ik de afspraak niet moest vergeten. Bij navraag bij een meisje in dezelfde groep, bleek dat hij haar ook een sms had gestuurd vooraf aan een niet te vergeten afspraak. Dat was in het weekeinde om elf uur ‘s avonds. Ze kon er niet precies de vinger op leggen, maar ze zei dat ze hem absoluut niet meer in haar huis wilde. Het is namelijk de gewoonte van dat bureau dat die consulent een huisbezoek komt afleggen bij de intake. Het is toch ook wel te gek: die een-op-een sessies met een uitgerangeerde salesmanager, die in zijn nieuwe functie totaal doorslaat. Ik heb dat gedoe voorgelegd aan de gemeente. Helaas zeiden ze: dat had u dan eerder moeten zeggen. Maar ik weet dat ik toch aan het kortste eind trek, het is namelijk zijn woord tegen dat van mij. En ik weet dat er toch niets tegen wordt gedaan. Maar ik vind het wel een schande dat zulke mensen worden losgelaten op kwetsbare mensen met hun rug tegen de muur.”
Ze vond uiteindelijk zelf vrijwilligerswerk waar ze het ontzettend naar haar zin had. “Het kon ook wel eens een opstap zijn naar een betaalde baan”, zegt ze. Vivian werkte daar soms meer dan 30 uur per week, “gewoon omdat ik het leuk vond”. Ook het begeleiden van workshops deed ze “jammer genoeg maar voor een paar uur per maand”. “Ik kreeg echter een brief dat ik weer in een traject was geplaatst. Na een lange briefwisseling tussen het bedrijf waar ik vrijwilligerswerk doe en de gemeente, werd hen gezegd dat ik dat werk maar op moest geven of het er maar naast moest doen.” Vivian had zelf dus voor 30 uur vrijwilligerswerk gevonden, maar dat mocht ze niet doen van de gemeente Deventer. Haar protest dat ze al twee vrijwilligersbanen had, werd onder het tapijt geschoven. Het gaat er dus niet om dat “je iets terug doet voor je uitkering”, zoals dat zo vaak vergoelijkend wordt beweerd. Maar het gaat erom werklozen dingen te laten doen die de gemeente, de UWV en Sallcon willen dat je doet. En dus werd Vivian, zoals velen, in november 2012 opgeroepen voor een traject dat in eerste instantie vooral op solliciteren gericht lijkt.
Sollicitatietraject
“Ditmaal is het een samenwerking tussen de gemeente en Sallcon Werktalent, genaamd Werkend Vermogen 2012. Tijdens een gemeentelijke bijeenkomst werd weer benadrukt dat op het niet nakomen van je verplichtingen de eerste keer een sanctie staat van 20 procent inhouding van je uitkering en zo verder. Na een vraag hoelang dit traject ging duren was het antwoord: zo lang tot je betaald werk hebt gevonden. Ik ben bang dat het project er weer uit gaat bestaan om je gratis werk te laten doen waar enkel de werkgever beter van wordt. Of weer geestdodend inpakwerk ter ere van Sallcon Werktalent”, zegt Vivian bij het begin van het traject. Ze vertelt daarover: “We werden in groepen opgeroepen van ongeveer vijftien mensen. Wekenlang is telkens zo’n groep opgeroepen. Nu zijn ze begonnen aan de volgende lichting, dus de mensen met een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Ik hoorde van iemand die al 20 jaar in de bijstand zit dat ze ook een oproep had gekregen. Ik weet niet wat ze daar dan mee gaan doen.”
“We moesten een formulier invullen met wat algemene vragen. Daarna werden de mensen die niet voldeden gewoon naar huis gestuurd. Bij een intakegesprek met iemand van de gemeente werd de eerste schifting al zichtbaar. Een vrouw met de indicatie sociale werkplaats, vanwege lichamelijke klachten, wilde heel graag werken. Er werd een keer naar gekeken en daarna werd ze er zonder pardon uitgeknikkerd. Ik kreeg een beetje de indruk dat iedereen die nog kon werken c.q. nog geld kon opbrengen in het project kon. En daar hoorde ik als vijftigplusser ook bij met mijn jarenlange arbeidsverleden. Mijn protest dat ik al twee vrijwilligersbanen had, werd onder het tapijt geschoven. Met een groot bord werd ons ingeprent dat de bijstand een vangnet was, waar we zo snel mogelijk uit moesten. Dat werd nog even extra duidelijk gemaakt door een overijverige juffrouw, die ook nog vertelde hoe gelukkig we wel niet moesten zijn dat de bijstand bestond, maar dat we wel verplichtingen hadden in het kader van wederkerigheid. We kregen daarna een persoonlijk gesprek met haar waarin vooral de nadruk werd gelegd op je gezondheid.”
Privacy
“Jaha, ze wilden natuurlijk niet iemand die gezondheidsproblemen had laten meedoen, aldus die juffrouw. Toen door naar Sallcon Werktalent, maar eerst nog even een uitgebreider intake-formulier invullen. Daarin werd onder andere gevraagd of je geschikt was voor de ploegendienst. Mijn medisch verbod op ploegendienst is ook bekend bij Sallcon. Maar dan wordt er toch nog tegen je gezegd bij dat intakegesprek van Sallcon: goh, maar dan kan je toch wel in de twee ploegen? Tsja, voor de cijfers ga je over lijken, nietwaar?”, zegt Vivian cynisch. “Verder vroegen ze welke ziekten je had, en welke medicijnen je gebruikte. Ik dacht dat dat altijd onder het beroepsgeheim viel, en vond het ook een vreemde zaak dat deze gegevens voor weet ik wie maar openlijk beschikbaar waren.” Maar Vivian laat zich niet alles welgevallen. “Ook heb ik nog even in de clinch gelegen met de jobhunter, omdat ik niet mijn o6-nummer wilde geven.” Ze had er geen zin in om opnieuw ‘s avonds thuis lastig gevallen te worden, zoals haar en de andere vrouw eerder was overkomen bij Chainworks. Ze vond het geven van haar e-mailadres en vaste nummer wel voldoende..
Dagelijkse praktijk
“Hoe het er daar aan toe gaat? In het begin bestaat de week uit vier dagen een aantal uur per dag daar aanwezig zijn. We moeten vijf sollicitaties per week versturen, via internet of schriftelijk. Het productiewerk op de sociale werkplaats Sallcon is afgeschaft, dat mogen ze volgens hen niet meer laten doen. Het is nu, denk ik, de bedoeling om zoveel mogelijk werkgevers te vinden om ons daar, desnoods gratis, te laten werken. Maandag is van 13:00 tot 15:00 uur het zogenaamde terugkom-deel. Dan worden je sollicitaties in de groep besproken, en jobhunters leggen vacatures aan je voor waar je dus eigenlijk met gepaste dwang voor wordt ingeschreven, en waar je vervolgens eigenlijk nooit meer iets van hoort.”
“Dinsdag van 9:00 tot 12:00 uur is er een soort sollicitatietraining, soms met nagespeelde sollicitatiegesprekken. Of er worden dingen besproken die je vooral niet moet doen bij een sollicitatie, enzovoorts. Op woensdag van 13:00 tot 16:00 uur mag je achter de computer zitten om de benodigde vacatures te vinden voor deze week, en die moet je dan per mail doorgeven aan je jobcoach. Donderdag om de week vanaf 13:00 uur is gereserveerd voor Dress for Success, detacheringsbureaus en een presentatie van de sociale media. Zo zinloos allemaal, want werk is er simpelweg niet.”
Doorbraak verzet zich tegen dwangarbeid voor uitkeringsgerechtigden, en probeert de ervaringen en het verzet van de dwangarbeiders op te tekenen.Eerder kwamen al verhalen naar buiten uit: – Amsterdam – Leiden – Eindhoven – Helmond – VlissingenWil je ook je verhaal kwijt? Mail dan naar dwangarbeid@doorbraak.eu. We kennen uit eigen ervaring de repressieve sfeer die er kan heersen op en rond de dwangarbeidplaatsen. Daarom brengen we vanzelfsprekend alleen verhalen naar buiten waar jij expliciet toestemming voor geeft. |
Dit systeem van te werkstelling van mensen met een uitkering schijnt in frankrijk zelfs bij disney world parijs al gemeengoed te zijn .En al vele jaren blijkt ,ook daar worden deze mensen geprest en gepest ,wat ook tot geestelijke problemen leid bij sommige van de gedwongen medewerkers .Het heeft zelfs al tot een zelfdoding geleid ,een van de deelneemsters van dat project moest verkleed als mini mouse rond lopen ,maar dat kon zij namelijk alleen doen vanwege haar lengte .Het costuum was namelijk niet voor grote maten .Zij werd daardoor door de betreffende werkmeesters gepest omtrend haar lichaamsgroote met het gekende gevolg .
Al het geld wat in dit soort begeleidingstrajekten wordt gestoken heeft maar 1 doel De begeleiders, die zelf meestal al de kneusjes in hun vak zijn aan het werk te houden.
Ik ben benieuwd wanneer ze weer een nieuw a’dams bos gaan aanleggen.
Ik stel voor dat de bedenkers van dit soort trajekten eerst zelf eens een half jaar meedraaien in dit soort systemen.
Ik krijg als ik over dat soort mensen lees het idee dat ze speciaal uitgezocht worden voor deze job .Je moet denk ik totaal geen inlevings gevoel bezitten omtrend de mensen waar je in dat soort trajecten te maken krijgt .Om maar te zwijgen over de behandeling die zij hun clieenten durven te geven .Het ontbrekenvan moraal schijnt een must te zijn om maar te zwijgen van schaamte .
Ik heb ooit meeegewerkt in dit soort politieke schynoplossingen, vergeet niet dat in de besturen ook mensen namens de vakbonden zitten
beter zou zyn mensen te helpen een klein eigen bedryf op te zetten.
Gelukkig heb ik het bovenstaande traject niet (nog niet altans) Ik heb nu een dochter van (bijna) 18 mnd en ik doe wel aan vrijwilliiggerswerk in behoud van mijn uitkering. Dit doe ik 4 dag delen in de week en mijn dochter moet hierdoor dus 3 dagdelen in de week naar de kinderdagopvang. Dit kost mij zelf (na aftrek van belasting terug gave en wat ik van de gemeente vergoed krijg) 70 euro per maand!!! Eigenlijk te gek voor woorden als je bedenkt dat ik dus moet betalen om aan het werk te gaan!!! Maar goed. Als ik gekort word denk ik dan weer dan verlies meer als 70 euro per maand dus slik ik het maar. Ik wil heel graag (het liefst part time ivm mijn borderline) weer gaan werken. Maar ik heb geen diploma … en omdat ik 30 ben krijg ik ook geen mogelijkheid meer om via de gemeente een opleiding te kijgen.. Ze helpen me ook niet zoeken naar een baas die wel de opleiding wil betalen… duzzz waar ben ik dan… Vroeger waren er mensen die 4 diploma’s hadden en nog werden omgeschoold en 57 waren onder het mom van reintergratie… beetje krom denk ik dan weer
Hoi Maaike, je zou eens kunnen informeren naar de evt. mogelijkheden om een opleiding te volgen, met behulp van een ‘studiefonds’. In Nederland zijn er meerdere mogelijkheden hiertoe, voor burgers van ‘allerlei pluimage’. Dit kan evt. via ‘de provincie’ (dus niet ‘de gemeente’), maar ook zijn er mogelijkheden via een zgn. ‘particulier fonds’. Leg het eens voor aan een maatschappelijk werker; deze heeft -als het goed is- toegang tot het zgn. ‘fondsenboek’. In dit boek staan alle verschillende fondsen beschreven. En een maatschappelijk werker ‘mag’ (evt.) zo’n fonds aanschrijven met het verzoek voor financiele hulp, zodat jij misschien een gepaste opleiding kan gaan volgen.
http://www.fondsenboek.nl
Niet geschoten is altijd mis. Toch?
32 uur per week zinloos werk doen met behoud van uitkering kun je blijkbaar ook aanvechten, getuige dit artikel:
http://www.vngmagazine.nl/nieuws/14081/rechter-legt-tegenprestatie-voor-uitkering-aan-banden
Dwangarbeiders moeten zich verenigen, een advocaat in de armen nemen en die 32 uur aanvechten. Niet blijven peuteren daar op die inpakafdeling. Draai massaal met z’n alleen de hele productie om zeep.
Wordt je ‘bedreigd’ door één van de gemeentelijke ambtenaren? Ga naar de politie en geef aan dat je aangifte wilt doen “Op grond van artikel 365 van het Wetboek van Strafrecht moet een ambtenaar “die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden” worden gestraft met een gevangenisstraf of een geldboete”.
Er zijn meer middelen mogelijk dan de meeste mensen denken.
Meer informatie over dwangarbeid vindt je vooral op http://www.doorbraak.eu